Blik op Europa

29-04-2024

Vorige week vergaderde het Europese Parlement voor de laatste keer vóór de verkiezingen plenair. In die vergadering is over een groot aantal belangrijke wetsvoorstellen besluiten genomen. Een overzicht van de meest belangrijke voor het bedrijfsleven treft u aan in deze Blik op Europa.

europese verkiezingen
29-04-2024

Hier treft u een overzicht met de vele activiteiten die VNO-NCW en MKB-Nederland organiseren in aanloop naar de Europese verkiezingen. De bijgevoegde links zullen u doorverwijzen naar de juiste webpagina’s.

29-04-2024

Afgelopen week presenteerde de Italiaanse ex-premier Enrico Letta zijn langverwachte rapport over de toekomst van de Europese Interne Markt. Hij heeft dit rapport geschreven in opdracht van de lidstaten en de Europese Commissie. Een van de belangrijke aanbevelingen in het rapport is om “het potentieel van mkb-bedrijven te ontketenen”.

29-04-2024

Op dinsdag 23 april heeft het Europees Parlement een standpunt ingenomen over de Late Payments Verordening. Deze verordening heeft als doel om te late betalingen aan het mkb te voorkomen en was onderdeel van het ‘SME Relief Package’ van de Europese Commissie.

29-04-2024

Voor ondernemers met een toonbank is betalingsverkeer een belangrijk onderdeel van hun infrastructuur. Voor hen is het belangrijk dat ze veilig en betaalbaar chartaal geld kunnen afstorten en opnemen. Daarnaast moet het mogelijk zijn transactiekosten inzichtelijk te maken voor de consument als het gaat om ‘surcharging’ (extra bijdrage voor bepaalde betalingsmodaliteiten), waardoor betalingsmiddelen die efficiënter zijn zoals debet kaarten of contant geld kunnen worden gestimuleerd.

29-04-2024

Eerder deze maand heeft het Europees Parlement (EP) een cruciaal akkoord bereikt over het, door de Europese Commissie voorgestelde, farmapakket. Dit akkoord markeert een belangrijke stap voorwaarts in het reguleren en bevorderen van de farmaceutische industrie binnen de Europese Unie.

29-04-2024

Afgelopen week vond de laatste plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg plaats. Dit brengt een einde aan het vijfjarige mandaat. Er zal vanaf nu tot begin juni volop campagne gevoerd worden voor de verkiezingen. In dit overzicht leest u welke wetgevingsvoorstellen er afgelopen week nog zijn aangenomen.

21-03-2024

De Europese verkiezingen naderen in galop, en dat heeft zijn weerslag op de Brusselse agenda, en niet minder op deze Blik op Europa.

21-03-2024

In de aanloop naar de Europese agenda voor 2024-2029 hebben wij met DI (Deense werkgevers) het initiatief genomen om een ronde tafel te beleggen over één van de belangrijkste prioriteiten voor de energietransitie: het uitbouwen van betaalbare en duurzame energie-infrastructuur.

21-03-2024

Op 21 februari kwam de voorzet op aankomende wetgeving betreft digitale infrastructuur. Het pakket bestaat uit een tweetal initiatieven: een white paper betreft de digitale-infrastructuurbehoeften van Europa, en een communicatie betreffende de beveiliging en weerbaarheid van onderzeese kabelinfrastructuren.

21-03-2024

Op 15 maart heeft de Europese Commissie een reactie gepubliceerd op de recente boerenprotesten die door heel Europa op verschillende schalen zijn georganiseerd en waarvoor zij correctieve maatregelen voorstellen.

21-03-2024

Met de richtlijn inzake bodemmonitoring en -veerkracht, of de Soil Monitoring Directive, introduceert de EU nieuwe wetgeving om bodemgezondheid te verbeteren. Het doel: alle bodems moeten in 2050 gezond zijn. In de kern ondersteunen VNO-NCW en MKB-Nederland het doel van dit wetsvoorstel. Wij maken ons echter zorgen over de uitwerking van deze maatregelen

21-03-2024

Afgelopen week hebben de Raad en de IMCO en INTA commissies van het Parlement ingestemd met het verbod op producten gemaakt met dwangarbeid. Hiermee kunnen producten- waarbij tijdens de productie sprake is geweest van dwangarbeid- geweerd worden van de Interne Markt.

21-03-2024

Er is een akkoord bereikt over een European Health Data Space (EHDS). De EHDS zal de uitwisseling van data in de gezondheidszorgsector verbeteren.

21-03-2024

Water krijgt een steeds hogere prioriteit op de internationale beleidsagenda. In Brussel gaan geluiden op om een Europese Water strategie te ontwikkelen. In samenwerking met een aantal gelijkgestemde zusterverenigingen hebben wij daarom een rondetafelconferentie over de ‘Europese watereconomie’ georganiseerd.

21-03-2024

In onze reeks externe bijdragen van politici over het programma van hun partij voor de Europese verkiezingen van 6 juni is deze week het woord aan Michiel Hoogeveen, lid van het Europees Parlement en lijsttrekker van JA21.

21-03-2024

In onze reeks externe bijdragen van politici over het programma van hun partij voor de Europese verkiezingen van 6 juni is deze week het woord aan Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement en lijsttrekker van de SGP. 

21-03-2024

In onze reeks externe bijdragen van politici over het programma van hun partij voor de Europese verkiezingen van 6 juni is deze week het woord aan Gerben-Jan Gerbrandy lid van het Europees Parlement en lijsttrekker van D66.