Geen borstvoeding? Dan was je kind vroeger aangewezen op een voedster of koeienmelk. Maar dat liep helaas liep niet altijd goed af. Nutricia bracht daar verandering in. In de serie vernieuwers: zuivelfabriek Nutricia.
Ze staan er een beetje geposeerd op, maar zeg nou zelf, het is wel een mooi plaatje. De fabrieksarbeiders van Nutricia zijn druk bezig met pasteuriseren en steriliseren van de melk die net naar binnen is gebracht. Als ze nou niet teveel op de camera letten. Straks gebeuren er nog ongelukken.
In de grote vaten wordt de melk geschikt gemaakt voor menselijke consumptie. Boven de vaten hangen deksels die via kettingen en katrollen zorgen voor afsluiting tijdens het proces. De vloer glimt van de nattigheid. Links staat een grote stapel blikken. Zou daar al poedermelk in zitten? Midden achter loopt een klein kereltje rond. Het is 1907 en in die tijd neemt men het nog niet zo nauw met kinderen op de werkvloer.
VernieuwersWie een blik in de geschiedenis van Nederland werpt, begrijpt meteen waarom we al jaren bovenaan de lijst van meest innovatieve economieën staan. Ook ondernemers droegen daaraan hun steentje bij met creatieve en gewaagde ideeën, die soms onmogelijk leken en dan toch een succes werden. En dankzij wie Nederland er nu heel anders uitziet. In de nieuwe serie vernieuwers: zuivelfabriek Nutricia.
Bacterievrije melk
Maar waarom wordt de melk niet gewoon zo gedronken? Dat heeft alles met de samenstelling te maken. Want het zal je maar gebeuren, dat het niet lukt om je pasgeboren baby borstvoeding te geven. Vroeger huurde je dan, als je daar tenminste geld voor had, een voedster in. Was je niet in die positie dan probeerde je het met koemelk. Maar aangezien deze melk minder geschikt is voor mensenbaby’s, kwam het helaas vaak voor dat een baby voor het eerste jaar stierf.