Laatste nieuws coronavirus | Kledingbedrijven: Wees solidair in de keten

08-04-2020

In dit live-blog van Opinieblad Forum houden we je op de hoogte van het laatste corona-nieuws van het Nederlandse bedrijfsleven.

 

Het belangrijkste nieuws

 


 

8 April| Kledingbedrijven: Wees solidair in de keten

Modint, FGHS en INretail doen gezamenlijk suggesties aan leveranciers en winkeliers om de pijn, die de uitbraak van het coronavirus voor bedrijven veroorzaakt, te verdelen. Gemiddeld wordt 75 procent van de goederen die vanuit productie en de leveranciers naar de winkel gaan niet verkocht doordat winkels dicht zijn. Daar zijn uitgaven gedaan die niet worden terugverdient, stellen de brancheorganisaties. Overheidsmaatregelen bieden tot nu toe te weinig soelaas voor seizoengebonden bedrijven, waardoor ketenpartners in eerste instantie op elkaar zijn aangewezen. De drie organisaties hebben suggesties om aantallen naar beneden te brengen en ervoor te zorgen dat wat verkocht kan worden, tegen een verantwoorde prijs te verkopen.

 

 

7 April | Makelaars blij met hypotheek-coulance

De branchevereniging voor makelaars en taxateurs VBO is blij met de coulante houding die is afgesproken voor huizenbezitters die door de coronacrisis moeite hebben hun hypotheek te betalen. Tot zeker 1 juli zullen er geen gedwongen verkopen plaatsvinden. Dat zijn banken, hypotheekverstrekkers en verzekeraars overeengekomen met minister Stientje van Veldhoven (Wonen). VBO strijdt voor een stabiele woningmarkt waarin iedereen zijn of haar woonwensen kan vervullen. Tijdens deze coronacrisis is de twijfel bij mensen toegeslagen. Wel of niet verhuizen? Kan ik mijn woning nog wel betalen? En is het verstandig om nu een nieuwe hypotheek aan te vragen?

 

7 April | Greenports en LTO: meld oneerlijke praktijken

Greenports Nederland en LTO Nederland roepen ondernemers op om oneerlijke handelspraktijken die het gevolg zijn van de coronacrisis te melden. Deze worden gebundeld en besproken met de Autoriteit Consument & Markt. Te denken valt aan eenzijdig doorgevoerde prijsverlagingen, afbestellingen, overschrijding van de betalingstermijn en/of eenzijdig aanpassen van de leverings- en kwaliteitseisen.

 

6 April | Ministerie EZK wil dat eigenaren winkelhuren verlagen

Een succes voor de detailhandel: het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil dat vastgoedbeleggers en winkeliers samen landelijke afspraken maken over huurverlaging of huuruitstel. Als de partijen er niet vóór 20 april samen uitkomen, kan het ministerie ingrijpen.

De vereniging van groente- en fruitspecialisten, AGF, heeft eerder met succes lobby gevoerd voor maatregelen omtrent de huren. Dit ging om een tijdelijk uitstel voor betaling van de huur.
Veel winkeliers zijn hard getroffen door de coronacrisis en een faillissementsgolf dreigt. Grote winkelketens zoals C&A en H&M zetten de verhuurders nu al voor het blok met hoge eisen, zoals het uitstellen van de betaling voor ten minste enkele maanden.

 

6 April | Financiële steun zorgverzekeraars voor zorgaanbieders

Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders financieel helpen als zij inkomsten mislopen tijdens de coronacrisis. Het gaat bijvoorbeeld om mondzorg, kraamzorg, fysiotherapie, oefentherapie of ergotherapie. Zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten, kunnen in aanmerking komen voor een maandelijkse continuïteitsbijdrage. Met de bijdrage kunnen ze onder meer hun vaste lasten blijven betalen, zoals personeels- en huisvestigingskosten. 

De regeling voor de continuïteitsbijdrage geldt voor dezelfde periode als de rijksregelingen en treedt op 1 mei in werking, met terugwerkende kracht tot 1 maart van dit jaar. 

 

6 April | ‘Rijbewijs moet langer geldig zijn’

Verleng de einddatum van rijbewijzen en beroepscertificaten met een jaar, zonder examens of medische keuringen, vraagt Transport en Logistiek Nederland (TLN) aan de overheid. Die is al in overleg met het Verbond van Verzekeraars, want rijden met een verlopen rijbewijs kan problemen opleveren met de aansprakelijkheidsverzekering als er iets mis gaat.

 

6 April | 1 miljoen euro voor de horeca binnengehaald

De campagne ‘help de horeca’ die KHN twee weken geleden is begonnen heeft al een mooi resultaat: ruim 20.000 waardebonnen zijn verkocht met een gezamenlijke waarde van 1 miljoen euro. De bonnen helpen de ondernemers direct aan inkomsten, ook nu ze gesloten zijn of alleen voor afhaal open zijn.

Dirk Beljaarts, algemeen directeur Koninklijke Horeca Nederland, zegt: 'Het is natuurlijk fantastisch dat we het eerste miljoen hebben binnengehaald voor horecazaken die het juist nu ontzettend hard nodig hebben. We zien zoveel mooie initiatieven: mensen die een waardebon kopen om hun favoriete restaurant of café te steunen, of een bon cadeau doen aan dierbaren met vitale beroepen. Naast een wekelijkse uitbetaling, krijgen zij ook veel hartverwarmende reacties via dit platform; een mooie motivatie om straks weer aan de slag te gaan om iedereen in goede gezondheid te ontvangen.' Aan de campagne doen 6.200 zaken mee. Ondernemers die ook willen deelnemen, kunnen zich nog steeds aanmelden op www.helpdehoreca.nl

 

 3 April | Taxichauffeurs bieden petitie aan om steun

Taxiondernemers bieden Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat maandag een petitie aan om aanspraak te maken op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Chauffeurs hebben de financiële steun nodig om uit hun vaste kosten te komen. Taxicentrales, platforms (zoals Uber) en branchevereniging KNV hebben de handen ineen geslagen om de chauffeurs te steunen. ‘Waarom komt de overheid hen niet tegemoet met de 4.000 euro noodvergoeding en ondernemers in alle andere sectoren die geraakt worden door het stilleggen van toerisme, horeca en culturele evenementen wel’, vraagt KNV-directeur Hubert Andela zich af.

Lees hier het interview dat Opinieblad Forum met Andela had over de taxibranche in tijden van corona.

 

3 April | Bouwbranche: 40.000 banen op de tocht door coronavirus

Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht dat in de bouw zo'n 40.000 banen zullen verdwijnen als gevolg van de coronacrisis. Mogelijk wordt de sector harder geraakt dan tijdens de bankencrisis van 2008, laat het instituut weten in een analyse. Doordat naast een deel van de huidige werkzaamheden ook investeringsplannen wegvallen, zullen de gevolgen van de coronacrisis nog lang merkbaar zijn. Het instituut verwacht een krimp van 15 procent van de totale bouwproductie. Deze problemen komen boven op de vertragingen die al ontstaan waren door het stikstofbeleid van de overheid.

 

3 April | Samen veilig doorwerken: zo doe je dat

Aedes en een aantal partijen in bouw- en technieksector ondertekenden op 27 maart 2020 het protocol Samen veilig doorwerken, dat aanwijzingen bevat voor werkgevers en werknemers in de bouw. Woningcorporaties willen bouw- en herstelwerkzaamheden zoveel mogelijk laten doorgaan, maar alleen als dat kan zonder dat de gezondheid van bewoners of bouwers in gevaar komt. Aedes komt nu met nadere uitleg over hoe het protocol geldt voor lopende projecten. Zo mogen lopende projecten alleen voortgezet worden als de bewoners expliciet toestemming gegeven hebben. Alle uitleg is hier te vinden. 

 

3 April | Advies: blijf met Pasen dicht 

Ook in het Paasweekend is het belangrijk dat er geen grote groepen bij elkaar komen. Om te voorkomen dat mensen met Pasen massaal gezellig gaan winkelen heeft Techniek Nederland een helder advies aan de elektronicawinkels die bij TN zijn aangesloten: Blijf dicht. Dat voorkomt verdere verspreiding van het virus en het beschermt het winkelpersoneel.  

 

2 April | Bevoegd of niet? 

Nu alle extra handen in de zorg welkom zijn, krijgt Actiz, de organisatie van zorgondernemers, veel vragen over bevoegdheden. Voor de BIG-geregistreerde beroepen geldt dat de plicht tot herregistratie tijdelijk is opgeschort. Voormalige verpleegkundigen en artsen van wie de registratie in het BIG-register is verlopen na 1 januari 2018, mogen bij uitzondering weer aan de slag in de zorg, zonder dat zij zich opnieuw in het register inschrijven. Actiz zet alle regels, ook voor niet-BIG-geregistreerde zorgverleners, nog even op een rijtje

 

2 April | Keuringen en inspecties: zo kan het ook

Keuringen en inspecties vormen een bijzondere uitdaging in deze tijden. Zo zouden normaal controles op de naleving van de NBBU-cao voor uitzendkrachten op de werkvloer plaatsvinden. Nu zullen die plaats vinden via een video-verbinding, meldt de NBBU.

De keuringen van bepaalde tanks en voertuigen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen blijven geldig tot 30 augustus, vanwege de cornonacrisis. Kijk bij het vullen wel nog even kritisch, vraagt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de vullers en lossers. De Commissie Transport Gevaarlijke Goederen (CTGG), waar ook evofenedex deel van uitmaakt, is nog bezig met regelingen voor de keuringen van gas- en drukhouders.

 

2 April | Laptops voor thuisonderwijs gedoneerd

Veel leerlingen in Nederland kunnen op dit moment geen onderwijs volgen omdat zij thuis niet beschikken over een (eigen) laptop. Om hen versneld te helpen, stelt Stichting ICT Milieu op korte termijn in totaal 100 refurbished laptops beschikbaar. De laptops zijn afkomstig van het Wecycle Service Center Road2Work in Ede. Dit re-integratiebedrijf heeft op verzoek van Stichting ICT Milieu sinds vorige week het opknaptempo van oude laptops fors opgeschroefd. De eerste batch van 16 laptops is vandaag gedoneerd aan leerlingen van MBO Amersfoort. Stichting ICT Milieu is onderdeel van NLdigital en organiseert met Wecycle de inzameling en verwerking van ongeveer 9 miljoen kg afgedankte ICT-apparatuur.

 

2 April | Zorgen om bestrijding eikenprocessierups

Branchevereniging VHG (groenvoorziening, hoveniers), maakt zicht zorgen om de bestrijding van de eikenprocessierups door een mogelijk tekort aan beschermende kleding. Het wegzuigen van de nesten zal in mei weer beginnen, zegt Marc Kusters, beleidsadviseur bij VHG, in dagblad NRC. Volgens Kusters hebben bedrijven alleen voor de eerste weken genoeg beschermingspakken op voorraad. Leveranciers van de pakken krijgen veel minder geleverd uit China en wat wel binnenkomt, is bijna allemaal bestemd voor de zorg. Nu het groeiseizoen is begonnen pleit VHG ervoor om het beroep van hovenier, groenvoorziener, boomspecialist, dak- en gevelbegroener en interieurbeplanter een bijzondere status te geven. Daarmee zouden de werkzaamheden, als er een verdergaand regime van kabinetsmaatregelen komt, zo lang mogelijk kunnen worden voortgezet.

 

1 April | Geld voor creatieve zorg-oplossing beschikbaar

Het ministerie van  VWS komt met financiering voor creatieve oplossingen voor tekorten aan materiaal en andere praktische problemen in en buiten ziekenhuizen. Dat meldt Sociaal Werk Nederland. Er is €500.000 euro te vergeven, zowel aan kleine projecten tot €7500  als grotere, tot €15.000. Zowel technologische oplossingen als creatieve ideeen om zorgmedewerkers of kwetsbare mensen te beschermen komen in aanmerking. Meer informatie is hier te vinden.

 

1 April | 'Corona-angst? Bagatelliseer het niet!'

De coronahelpdesk van OSB, de ondernemersorganisatie van schoonmaakbedrijven, krijgt regelmatig telefoontjes van werkgevers met de vraag, hoe ze de angst voor corona bespreekbaar kunnen maken.

Goede voorlichting en een luisterend oor zijn belangrijk, meent OSB. Zorg dat werknemers weten wat ze moeten doen met vragen van een klant, of wat ze moeten doen als er iemand ziek is in het pand dat de werknemers moeten schoonmaken. Een ander goed advies is om niet teveel coronanieuws op te zuigen, niet meer dan op een paar momenten per dag. En dan van serieuze bronnen zoals het RIVM of OSB zelf, en niet van Facebook.

 

1 April | Chauffeur nodig? Meld je hier!

Vijf belangenbehartigers in het wegtransport, TLN, VVT, FNV Transport & Logistiek, CNV Vakmensen en evofenedex, sloegen de handen ineen voor een website waar bedrijven zich kunnen melden met onder-of juist overcapaciteit. Kostenloos worden zij aan elkaar gekoppeld. En hebben zich op 1 april maar liefst 306 bedrijven gemeld, meldt TLN op haar liveblog.. Enige kleine probleempje: slechts zeven bedrijven hebben ondercapaciteit. De rest heeft overcapaciteit. Niet getreurd, bedrijven waarderen het initiatief enorm en zijn ook blij met het luisterende oor van de adviseurs.Hier vind je een overzicht van alle bedrijven.

 

1 April | ABU helpt arbeidsmigranten aan veilige woning

ABU, de brancheorganisatie voor uitzendbureaus, gaat samenwerken met branchevereniging HISWA-RECRON om noodhuisvesting te realiseren voor arbeidsmigranten. Daarmee wil de ABU arbeidsmigranten helpen aan een veilige woonomgeving die voldoet aan de richtlijnen van het RIVM en Kabinet. HISWA-RECRON is de belangenorganisatie van onder andere vakantieparken. De ABU helpt zijn leden om in contact te komen met HISWA-RECRON-leden. De eerste twaalf recreatieondernemers hebben zich al gemeld. Door het nationale huisvestingstekort voor arbeidsmigranten en de coronarichtlijnen is de huisvesting van arbeidsmigranten de laatste weken onder grote druk komen te staan.

 

1 April | Luisterend oor voor kinderopvang

De maatregelen die de Rijksoverheid heeft getroffen rond het Coronavirus hebben directe gevolgen voor de kinderopvang. Het Waarborgfonds Kinderopvang opent een speciaal ingerichte helpdesk 'Coronacrisis' waar kindercentra en gastouderbureaus terecht kunt met alle vragen en zorgen die zij als ondernemer hebben. Dat meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Is er een concrete vraag, behoefte om te sparren over de opgave die er ligt of is er gewoonweg behoefte aan een luisterend oor? Het Waarborgfonds Kinderopvang heeft de bestaande helpdesk speciaal voor deze situatie uitgebreid.

 

1 April | Deurwaarders: snel bellen bij coronaschulden

De Nederlandse gerechtsdeurwaarders verwachten de komende tijd vaker te maken te krijgen met particulieren en ondernemers die als gevolg van het coronavirus in financiële problemen komen. In een vandaag gestarte STER-campagne roept beroepsorganisatie KBvG hen op snel contact op te nemen als een deurwaardersbrief op de mat valt. ‘Hoe eerder men belt, des te eerder kunnen we een oplossing bereiken’, aldus Wilbert van de Donk, voorzitter KBvG. De campagne ‘Bellen is oplossen’ wordt mede mogelijk gemaakt door de STER die zendtijd ter beschikking heeft gesteld. Naast radiospotjes is ook een website online gebracht (www.bellenisoplossen.nl). Ook gaat de KBvG de campagneboodschap via sociale media onder de aandacht van het publiek brengen.

 


 

Berichten van maart 2020 »

 

Naar boven ↑