Q&A zakenreizen, werken in het buitenland en de quarantaineplicht

Voor zakenreizigers en werken in het buitenland gelden bijzondere regels in coronatijd. Hierover leven veel vragen bij werkgevers. De meest gestelde vragen en antwoorden vindt u op deze pagina. 

 

Wat zijn de regels voor internationaal zakendoen per land? 

Voor een overzicht van veelgestelde vragen over internationaal zakendoen per land, kunt u de website van de RVO raadplegen. Daarnaast raden wij u aan om de reis-app van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden voor overig reisadvies. Deze regels gelden ook indien u al gevaccineerd bent. 

Op de website Re-open EU vindt u een overzicht van maatregelen die gelden per lidstaat en wat dit betekent voor het inreizen. Voor specifieke vragen over de actuele situatie in een land kunt u contact opnemen met de ambassade.  

Waar kan ik actuele informatie vinden over maatregelen voor reizen naar het buitenland of naar Nederland?

Nederland geeft geen negatief reisadvies meer aan EU-landen enkel op basis van het aantal coronabesmettingen. Een land kan nog wel een negatief reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt. Het blijft ook mogelijk dat landen aan reizigers uit Nederland extra inreismaatregelen opleggen. Voor zakelijke reizigers kunnen uitzonderingen gelden. Het is belangrijk het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden, dit kan ook via de reis-app. Op Re-open EU vindt u een overzicht van welke maatregelen gelden in andere Europese lidstaten. U leest hier ook wat dit betekent voor het inreizen. Voor specifieke vragen over de actuele situatie in een land kunt u contact opnemen met de ambassade. Voor terugkeer naar Nederland kunt u via deze website vinden u aan welke regels u moet voldoen om naar Nederland terug te reizen. Deze regels gelden ook als u al gevaccineerd bent.    

 

Wanneer moet ik in thuisquarantaine bij terugkomst in Nederland? 

Het advies is en blijft: corona is er nog steeds, ga goed voorbereid op reis. Lees nog steeds goed het reisadvies voordat u een reis boekt, voordat u vertrekt en tijdens uw reis. Ook al blijven testverplichtingen, QR-codes en mondkapjes waarschijnlijk nog even gelden, de reisadviezen gaan grotendeels terug naar de situatie van voor de pandemie: vanaf 25 februari 2022 hoeven ook reizigers uit zeerhoogrisicogebieden niet meer verplicht in quarantaine. Uitzonderingen zijn landen waar een nieuwe, zorgwekkende virusvariant opduikt. U blijft dan verplicht 10 dagen thuis, of u verkort uw quarantaine door op dag 5 een officiële coronatest te doen. Lees dus goed het hele reisadvies voor het land van bestemming op NederlandWereldwijd.nl of in de Reisapp.

Wat als mijn werknemer na een vakantie niet kan werken als gevolg van een quarantaineplicht? 

Tenzij een medewerkers thuis kan werken, betekent dit dat de betreffende geen arbeid kan verrichten. Omdat op voorhand bekend is bij de medewerker dat een nieuwe virusvariant kan opduiken, kan gesteld worden dat de oorzaak dat er geen arbeid kan worden verricht in de risicosfeer van de werknemer ligt. Dit betekent dan dat er tijdens de periode van quarantaine in beginsel geen recht op loon is als geen arbeid verricht kan worden. 

  

Inhouding van loon is een zware sanctie en zal in voorkomende gevallen door de werknemer die het overkomt, worden aangevochten. Zeker in geval van quarantainemaatregelen, is nu niet bekend hoe een rechter hier tegenaan kijkt. Daarom is het noodzakelijk om uw werknemers vooraf schriftelijk te wijzen op de consequenties die u als werkgever wilt verbinden aan op vakantie gaan wanneer blijkt dat een werknemer nadien in quarantaine moet en daardoor (of om andere redenen) geen arbeid kan verrichten.