Kabinet, help ondernemers om tweede golf van COVID-19 te voorkomen

16-07-2020

Mark Rutte is er de man niet naar om nachten wakker te liggen, maar er zijn twee dingen waar hij op zijn minst onrustig van zou moeten slapen. De eerste is de vrees dat er steeds minder mensen naar zijn pleidooi voor 1,5 meter afstand luisteren. De tweede de angst dat als gevolg daarvan een tweede golf van coronagevallen ons land zal overspoelen.

 

Situatie nu al ernstig

Het is in ieder geval iets dat óns als bedrijfsleven ernstig zorgen baart. Want een tweede golf zou funest zijn voor onze economie. We moeten namelijk niet onderschatten hoe ernstig de situatie nu al is. Natuurlijk, de verdere versoepelingen zijn een opsteker voor tal van sectoren. In vergelijking met de lockdown van de afgelopen maanden is het een enorme verbetering dat horeca-ondernemers, theaterdirecteuren en sportscholen hun klanten weer kunnen bedienen. Maar hiermee zijn we nog lang niet terug bij de situatie dat diezelfde ondernemers weer rendabel kunnen draaien. Hoe moet dat straks als de steunpakketten ophouden?

 

Nú nadenken over herfst

Hoe moet dat ook voor al die bedrijven en organisaties die met kunst- en vliegwerk hun mensen zoveel mogelijk thuis hebben laten werken, maar zo langzamerhand de nadelen ervan niet meer kunnen opvangen? Hoe moet dat als we straks weer met z’n allen naar kantoor gaan, hetzij in lange files, hetzij opgepakt in het openbaar vervoer? Het zijn allemaal zaken waar we nú over na moeten denken.

 

Uitgewerkt plan

Dat moet liever vandaag dan morgen uitmonden in een uitgewerkt plan van alles wat we kunnen doen om enerzijds maximale ruimte te creëren voor bedrijven en anderzijds die tweede golf te voorkomen. Bij de eerste golf moesten werkgevers en vakbonden enorm knokken om aan tafel te komen bij Volksgezondheid en het RIVM. Die fout moeten we nu niet meer maken. We moeten – door geïntegreerd te werken – de 1,5 meter-regel intelligenter maken, zodat mogelijk wordt wat kan.

 

Bijdrage door bedrijven

Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat bedrijven hun bijdrage kunnen leveren als het gaat om het managen van het virus en groepen mensen. Denk aan het gebruik van diagnostische apps, het testen van personeel, het spreiden van werktijden. Ondernemers zijn hier volop over aan het nadenken maar hebben duidelijkheid en perspectief nodig van de overheid.

 

Niet wachten tot na de zomer

Simpelweg afwachten wat er gebeurt en de duimschroeven weer aandraaien als de ic’s weer volstromen, is onverantwoord en onnodig. We zijn allemaal toe aan een welverdiende vakantie, maar dit is een klus die niet tot na de zomer kan wachten.

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW