Nederlands mkb digitaler dan Europese gemiddelde

22-06-2020

Voor het eerst liggen bij het midden- en kleinbedrijf (mkb) zowel online verkoop als de daaruit behaalde omzet boven het EU-gemiddelde. Dat blijkt uit de jaarlijkse Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU. Deze index rangschikt de kwaliteit van de digitale infrastructuur, het gebruik van digitale toepassingen door en online vaardigheden van burgers, de mate en wijze waarop het bedrijfsleven digitaal actief is en de online dienstverlening door de overheid.

 

Ranglijst

Op de ranglijst staat Nederland op de vierde plaats, onder Finland, Zweden en Denemarken. Vorig jaar noteerde Nederland nog de derde plaats. Uit het DESI-rapport blijkt dat de daling voornamelijk komt doordat in Nederland de verdeling van frequenties waarop 5G kan worden ingezet pas op 29 juni start. Het onderzoek benoemt ook dat het Nederlandse netwerk in coronatijd ondanks de piekbelasting uitstekend functioneert. Nederland behoort tot de Europese top als het gaat om de beschikbaarheid van snel, vast internet.

 

Een digitaler mkb

Het Nederlandse bedrijfsleven maakte al relatief veel gebruik van sociale media en van elektronische tags voor onder andere voorraadbeheer, toegang en mobiel betalen. Inmiddels biedt 21 procent van de meer dan één miljoen mkb-ondernemingen via het internet producten en diensten aan (tegen 17 procent in 2019), en dat is goed voor 12 procent van de omzet. Ook verkoopt 13 procent van het mkb zijn producten via het internet aan klanten in het buitenland.

 

Dekking internet

Bijna alle huishoudens hebben volgens het onderzoek toegang tot vast internet. Snel, vast breedbandinternet is inmiddels al voor 98 procent van de Nederlandse huishoudens beschikbaar. Nederland is op dat vlak koploper in Europa. Ook qua mobiel internet blijft Nederland uitstekend presteren. Zo zorgen volgens het DESI-rapport de beschikbare netwerken er samen voor dat in bewoond gebied 4G in 99 procent van ons land buitenshuis beschikbaar is.

 

Arbeidsmarkt wil meer

Het rapport onderstreept dat de genoemde groei weliswaar positief is, maar naar verwachting niet afdoende om te voldoen aan de vraag naar technisch geschoold personeel. De Europese Commissie verwelkomt wel de voorgestelde acties uit de Nationale Digitaliseringsstrategie om dit te verbeteren.