‘Bij wind vlogen de papieren van tafel’

20-04-2016

‘Toen ik hier binnenkwam, wist ik meteen: dit gebouw past ons als een handschoen.’ Bernard Nederhoed, directeur van het Emmense technisch installatiebedrijf Harwig, is de eerste vijf minuten van het gesprek koortsachtig bezig met zijn telefoon. Hij wil uit zijn mailbox de omschrijving halen die architect Doeke van Wieren scheef over het ontwerp. Dan loopt hij naar zijn werkkamer om daar – tevergeefs – te zoeken. Uiteindelijk weet een medewerker de drie A4’tjes op te diepen.

Het pand van 2.500 vierkante meter is neergezet in opdracht van de vorige eigenaar, woningbouwvereniging Lefier, die er het onderhoudsbedrijf had. ‘Het komt uit de goede tijd, toen woningcorporaties nog geld hadden’, zegt Nederhoed. Niet dat ze marmer op de vloer hebben liggen, zegt hij er snel achteraan, maar alles is goed uitgedacht en van prima kwaliteit. Er is bijna niets aan verbouwd. Maar als installatiebedrijf bouw je wel wat technische snufjes in, zoals een voordeur die met het mobieltje te openen is en sfeerverlichting die via een app is aan te passen.

Het gebouw bestaat uit vier gebouwstroken die iets weg hebben van een stalen Romneyloods. Daarmee wilde de architect het industriële laten zien. De bekleding is van hout wat duurzaamheid moet benadrukken. Harwig betrok het pand een paar weken geleden. Hiervoor zat het in zo’n typisch jaren zestig bedrijfspand. ‘We hadden er natuurlijke ventilatie’, bromt Nederhoed. ‘Als de wind uit de juiste hoek kwam, waaiden de papieren van tafel. Dit gebouw is duurder in aflossing, maar onder de streep goedkoper. Het heeft energielabel A.’ Bovendien zegt hij: ‘Ik ontvang nu graag klanten op kantoor. Dat deden we in het oude pand vaak niet, dan gingen we liever op bezoek. We zijn hier wel trots op.’

Lees meer over
Dit artikel komt uit de print Forum