Laat bedrijven die wachten op privacystempel niet langer hangen

05-06-2020

Voor grote bedrijven is gegevensbescherming een dagtaak voor hele afdelingen – zeker sinds de AVG. Zorgen dat data netjes en zorgvuldig wordt bewaard, dat de privacy van klanten, toeleveranciers en eigen werknemers wordt gewaarborgd. En dat dan wereldwijd. In zogenoemde Binding Corporate Rules leggen bedrijven vast hoe ze doorgifte van persoonsgegevens naar vestigingen buiten Europa veilig vormgeven. Een stempel van de Autoriteit Persoonsgegevens zorgt ervoor dat alles op die manier doorgang kan vinden. Maar die stempel, daar ontbreekt het vaak aan. Zo'n 80 bedrijven liggen nu op stapel bij de AP.

 

Omslachtige oplossing

Sommige bedrijven moeten zelfs tot wel vijf jaar wachten voor dat akkoord. En tot die tijd is het roeien met de riemen die ze hebben. Dat betekent dat er soms een 'spinnenweb' ontstaat van onderlinge contracten die dochterbedrijven wereldwijd met elkaar moeten sluiten om zo data te kunnen delen. Een hele omslachtige oplossing, waarbij bovendien veel eerder fouten gemaakt kunnen worden dan als het in één keer goed wordt geregeld.

 

Brexit

Maar ook voor ons vestigingsklimaat is deze lange wachttijd een groot probleem. Voor de Brexit hadden diverse multinationals hun BCR lopen via de Britse toezichthouder. Nu zien we dat veel bedrijven hun hoofdkantoor willen verplaatsen naar Nederland, en daarom hun BCR-aanvraag hier bij de AP neerleggen. Er is veel onzekerheid over de consequenties van de Brexit voor de BCR’s en daarom is er haast om deze goed geregeld te krijgen bij een andere toezichthouder dan de Britse. De lange wachttijd om dit goed geregeld te krijgen is een hele slechte binnenkomer voor bedrijven die zich hier willen vestigen. Deze aanvragen moeten prioriteit krijgen.

 

Dienstverlenend

Compliance – het voldoen aan regels, van privacy tot geldende wetgeving – nemen deze multinationals zeer serieus. Zorg dan ook dat zij in staat worden gesteld om hun compliance goed te regelen. De AP is een strenge handhaver, maar het zou de organisatie sieren als het behalve dat ook een goede dienstverlener richting het bedrijfsleven zou zijn. En bij de inzet van de beschikbare capaciteit oog heeft voor het bredere belang van een goed vestigingsklimaat voor bedrijven die de compliance van de AVG serieus nemen. Het kan goed zijn dat de AP meer kennis en capaciteit nodig heeft, maar dat kan geen excuus zijn om niet nu al meer prioriteit te geven aan dit belangrijke onderwerp.

 

Erik te Brake
Teammanager fysieke omgeving en markten