Beste Kajsa Ollongren, gaat u zorgen voor dé beste binnenstad?

27-11-2017

De beste binnenstad krijgen én houden is keihard werken, schrijft ondernemer Karin Oussoren in deze brief. Zij is samen met haar man eigenaar van het Linnenhuys in Hardenberg. 'Helpt u mee, minister van Binnenlandse Zaken? En zorgt u dat niet alleen de Randstad, maar álle Nederlandse regio’s profiteren van economische groei?'

 

 

Beste minister van Binnenlandse Zaken,

Mijn naam is Karin Oussoren en samen met mijn man ben ik eigenaar van het Linnenhuys in Hardenberg. Midden in het centrum van dit prachtige stadje aan de Vecht verkopen wij bedden, linnengoed en babyartikelen. In 2014 werd onze droom werkelijkheid toen we – midden in de crisis! – onze winkel openden. Een eigen winkel hebben, ondernemer zijn: dat is het mooiste wat er is, maar ook heel hard werken. Elke dag zijn we bezig om klanten zo goed mogelijk te helpen én om de winkel er piekfijn uit te laten zien.

 

Lees ook: Beste Bruno Bruins, gaat u innovatie in de zorg nu echt stimuleren?De beste binnenstad, daar moet je hard voor werken

Maar niet alleen de winkel moet er goed bij staan. De consument en de toeristen moeten natuurlijk ook verleid worden om de binnenstad ín te gaan, zodat ze ons en alle andere ondernemers hier in Hardenberg vinden. Wij hebben daar in Hardenberg hard aan gewerkt de afgelopen jaren. Gemeente én ondernemers samen. Zo is er bijvoorbeeld een Bedrijfsinvesteringszone (BIZ) opgericht en een stichting die het centrum beheert. Het winkelgebied is compacter gemaakt, leegstand is weggewerkt en er worden gezellige evenementen georganiseerd. Laat ik het zo zeggen: bij ons in Hardenberg blijft het niet bij praten, er gebeurt ook echt wat. Dat wens ik alle ondernemers in Nederland toe. Want de crisis mag dan officieel voorbij zijn, in veel steden neemt de winkelleegstand nog steeds toe. Neem bijvoorbeeld Assen, waar te lang gepraat is over een outletcentrum. Bent u zich daar van bewust en beseft u dat ook die ondernemers nog steeds aandacht verdienen?

 

'snapt u het: in hardenberg mogen winkels op zondag niet open, maar 15 kilometer verderop wel'

 

Maar u heeft ook een aandeel in die beste binnenstad, minister

En ook wij in Hardenberg hebben zo nog onze wensen. Een doorn in het oog voor ons zijn de beleidsverschillen tussen verschillende gemeenten. Kunt u dit nog volgen: in Hardenberg moeten de winkels op zondag gesloten zijn, maar zo’n 15 kilometer verderop in Coevorden mogen ze gewoon open. Bij ons in het centrum moet je betalen om te parkeren, terwijl je in zo’n beetje alle steden en dorpen om ons heen je auto gratis kan wegzetten. Als het aan ons ligt, dan bepaalt u als minister dat alle winkels in Nederland op zondag open mogen – eerst naar de kerk, en dan naar de winkels zeg ik altijd maar. Geen gedoe, gelijke monniken gelijke kappen.

 

Doe alles voor de beste binnenstad

Ik zeg graag: de winkelstraat moet een beleving zijn. Je gaat als klant naar het centrum omdat je net dat beetje extra wilt dat je op internet niet kunt vinden. Gezelligheid, een bandje dat ergens speelt, goed advies: dat vind je in de beste binnenstad. Wij werken daar heel hard aan door elke dag in de weer te zijn voor onze klanten. Dan hopen wij ook dat de gemeente en de provincie er alles aan doen om te zorgen dat de binnenstad bruist van het leven. Dus geen leegstand en in de regio goed praten over bijvoorbeeld de zondagsluiting en het parkeerbeleid.

 

Wij doen ons deel – doet u dan dat van u?

 

Met vriendelijke groet,

 

Karin Oussoren

 

P.S. Meer lezen?1) Heerlen moest van ver komen, maar ontwikkelde zich van druggstad tot stad waar Nederland trots op mag zijn. Lees deze reportage maar.
2) 900 miljoen is er beschikbaar om regionale knelpunten aan te pakken. Dat mag ook wel, om het leed van de btw-verhoging te verzachten.
3) Eigenlijk moet elke binnenstad een smart city worden. Dat maakt het centrum niet alleen maar leuker, maar ook nog eens duurzamer. Deze ondernemers zijn daar al mee bezig.

Bonustip:Ik heb niet 1 tip, maar wel 4 tips! Leest u mee?
Tip 1 - Wees niet bang voor samenwerking Gemeenten hebben nu nog vaak de neiging om allemaal hetzelfde te willen doen: ze willen allemaal hét uitgaanscentrum van de regio worden. Of een enorm outlet-centrum aan de rand van de stad, terwijl in een andere gemeente vlakbij de binnenstad dreigt leeg te lopen. Maar als alle steden en dorpen hetzelfde willen, wat onderscheidt ze dan nog van elkaar? Het zou helpen als gemeentebesturen eerst eens heel eerlijk bepalen wat hun stad ‘anders’ maakt. En dat ze vervolgens gaan samenwerken met andere gemeentebesturen om af te stemmen wat ieders onderscheidende factor is. En als dat niet lukt, kan de provincie ingrijpen. Wat in elk geval ook helpt is als het Rijk gemeenten een handje helpt, bijvoorbeeld door financiële ruimte beschikbaar te stellen.
Tip 2 – Zorg voor flexibiliteit Kan niet, mag niet, wil niet… Het is niet handig als goede ideeën stranden in de bureaucratie. Sommige winkelstraten zouden juist heel goed woongebieden kunnen worden. En andere winkels beter horeca, of juist een combinatie van horeca en winkelen. Bestemmingsplannen gooien vaak nog roet in het eten. Transformeren moet veel makkelijker worden. Daarvoor moeten regels worden aangepast, maar extra financiering is ook niet weg, om bijvoorbeeld vastgoedeigenaren uit te kopen. Als gemeenten sneller bepalen wat er anders moet, dan zou het fijn zijn als het Rijk zorgt voor het geld.
Tip 3 – Spreid toeristen - en doe het goed In Amsterdam struikelen de toeristen inmiddels over elkaar. De stad is vol en druk. Zo jammer, want Groningen, Arnhem en de Veluwe hebben ook veel te bieden voor buitenlanders die Nederland willen ontdekken. De afstand van Amsterdam naar Zwolle is in New York het verschil tussen twee wijken. Om dat goed over de bühne te krijgen, zijn ondernemers al goed bezig met Holland City, dat Nederland als één grote stad ziet. Maar er is meer nodig. Het openbaar vervoer moet veel makkelijker worden voor toeristen. Tot voor kort kon er bijvoorbeeld niet eens een treinkaartje met creditcard worden gekocht. En steden en dorpen moeten nog beter bereikbaar worden. Want meer toeristen naar Nederland zorgt voor een boost van onze economie.
Tip 4 – Investeer in smart cities, maar doe het niet alleen Elke Nederlandse stad kampt met dezelfde problemen. Criminaliteit, luchtvervuiling, verstopte wegen en ga zo maar door. Veel bedrijven zijn bezig met slimme oplossingen. Maar toch denkt elke stad dit alleen te kunnen oplossen. Niet handig en ook niet efficiënt. Toegegeven, elke stad weet zelf het beste welke problemen de meeste aandacht nodig hebben. Maar het Rijk kan hierin het voortouw nemen en bijvoorbeeld kijken in welke technologieën nu geïnvesteerd moet worden. Die schaalvergroting zorgt ervoor dat problemen makkelijker aangepakt kunnen worden. En bedrijven die slimme oplossingen bedenken, kunnen zo veel makkelijker laten zien wat zij kunnen toevoegen, in plaats van om de tafel te moeten met elk afzonderlijk gemeentebestuur.