'Btw-pijn verzachten met investeringen in regio'

30-10-2017

De pijn van de btw-verhoging van 6 naar 9 procent zal vooral worden gevoeld in middelgrote steden in de regio. Daarom zullen daar verzachtende maatregelen genomen moeten worden. Het nieuwe kabinet kan daar 200 miljoen euro voor vrijmaken, zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer maandag op het congres 'De dag van de stad'. 

 

Regiodeals

De Boer doelt onder meer op het inzetten van een deel van de 900 miljoen euro die het nieuwe kabinet heeft gereserveerd voor de aanpak van regionale knelpunten. 'Door zo'n 200 miljoen te gebruiken voor regiodeals kunnen gemeenten en ondernemers worden ondersteund om hun stadscentrum of gebied weer onderscheidend en aantrekkelijk te maken.'

 

Groei leegstand

Hij verwacht dat de btw-verhoging vooral zal worden gevoeld in middelgrote steden met leeglopende stadscentra, en in krimp- en grensregio's. Het afgelopen jaar is de leegstand in winkelcentra in 45 procent van de gemeenten verder toegenomen. De btw-verhoging raakt onder meer de detailhandel, de horeca en de cultuur- en recreatiesector. De Boer hoopt dat een slimme inzet van het geld publiekprivaat veel energie losmaakt en grotere investeringen uitlokt.

 

Fiscale maatregelen

In specifieke sectoren kan de pijn verder verzacht worden met aanvullende fiscale maatregelen. Volgens VNO-NCW kan bijvoorbeeld de voorgenomen lastenverlichting voor ondernemers naar voren worden gehaald in de tijd.