30 JUN, 2025 • Europees nieuws

Interne markt strategie komt geen moment te vroeg; nu snelle en ambitieuze actie nodig

Eind mei heeft de Europese Commissie haar nieuwe interne markt strategie gepresenteerd. De strategie bevat tientallen aankondigingen om barrières op de interne markt voor ondernemers en burgers weg te nemen. Het actieplan komt op een goed moment, want juist in deze tijd van geopolitieke instabiliteit is versterking van de interne markt een troef die de EU in eigen hand heeft. Het plan valt of staat bij ambitieuze, snelle en concrete uitvoering. 

De Europese interne markt is van groot economisch en strategisch belang voor Nederland en voor ondernemers. Hoewel de interne markt 30 jaar geleden is opgericht, is zij nog niet voltooid. Integendeel, ondernemers ervaren een toenemende lappendeken aan handelsbarrières en verschillende regels tussen lidstaten. Bijvoorbeeld op terreinen als productregelgeving, circulaire economie, arbeidsmobiliteit en energieprijzen. Volgens het IMF zijn de barrières op de interne markt vergelijkbaar met een handelstarief van 44 procent op goederen en van 110 procent op diensten. Daarmee wordt onze Europese markt onnodig op achterstand gezet ten opzichte van de VS en China. Om de kracht van de interne markt te ontketenen, heeft de Europese Commissie nu een nieuwe interne markt strategie gepresenteerd. 

In de strategie stelt de Europese Commissie het wegnemen van concrete barrières voor ondernemers en burgers centraal. Daarom heeft de Europese Commissie een top-10 aan domeinen geïdentificeerd met belemmeringen die zij met voorrang wil aanpakken (de zogenaamde ‘terrible ten’). Hierin zijn verschillende onderwerpen opgenomen die VNO-NCW en MKB-Nederland hebben aangedragen, zoals harmonisatie van etikettering, vereenvoudiging van uitgebreide producentenverantwoordelijkheden (UPVs), harmonisatie van de nationale meldplichten bij detachering, wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties en gemakkelijker vervoer en gebruik van afval als secundaire grondstof. Ook doet de Commissie aankondigingen voor nieuwe sectorspecifieke initiatieven voor onder meer de bouwsector (Contsruction Services Act), de postsector (EU Delivery Act) en de transportsector (o.a. een nieuw online boekingssysteem voor treintickets). Integratie van andere terreinen, zoals energiemarkten en kapitaalmarkten, krijgen daarentegen nog onvoldoende aandacht in de strategie. 

Naast het aanpakken van de ‘terrible ten’ focust de Europese Commissie in haar strategie op het vereenvoudigen van regelgeving, digitalisering van procedures en het ondersteunen van het mkb. Zo wordt er een nieuwe bedrijfsgrootte-categorie geïntroduceerd tussen het mkb en het grootbedrijf (zogenaamde ‘mid-caps’) om deze bedrijven bijvoorbeeld te ontzien bij bepaalde rapportageverplichtingen. Ook wordt er een ‘mkb-ID’ gepresenteerd, waarmee ondernemers  gemakkelijk in heel Europa aanspraak kunnen maken op mkb-regelingen. Om de interne markt te beschermen tegen import uit derde landen die niet aan EU-regels voldoen en daardoor oneerlijke concurrentie veroorzaken, wordt er een nieuwe EU Markttoezicht Autoriteit opgericht. Wij hebben afgelopen jaar herhaaldelijk opgeroepen tot striktere handhaving en verwachten dat een nieuwe Europese autoriteit kan bijdragen aan beter gecoördineerde en effectieve handhaving. 

Ons oordeel: VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen het actieplan om zakendoen op de interne markt te vereenvoudigen. De ondernemersorganisaties pleiten al veel langer voor het wegnemen van handelsbelemmeringen tussen EU-landen onderling. Ondernemers hebben last van deze barrières en ze zijn slecht voor de Europese concurrentiekracht. Het actieplan komt bovendien op een goed moment, want júist in deze tijd van geopolitieke spanningen en handelstarieven is versterking van de interne markt de beste verzekering voor onze welvaart. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen op tot ambitieuze uitwerking van de aankondigingen. De plannen zijn nu nog een voornemen op papier; actie en concrete resultaten moeten snel volgen. 

eu interne markthandelsbelemmeringeninternationale handel