30 JUN, 2025 • Europees nieuws
Akkoord herziening richtlijn Europese Ondernemingsraden neemt zorgen niet weg
Eind mei bereikten het Europees Parlement en de Raad een voorlopig politiek akkoord over de herziening van de Richtlijn Europese Ondernemingsraden (EOR). Deze richtlijn regelt de informatie- en consultatierechten van werknemers in multinationale ondernemingen binnen de EU.
Blijvende zorgen
De verruimde definitie van transnationale aangelegenheden is en blijft een punt van zorg. Deze uitbreiding maakt het voor bedrijven moeilijker te bepalen wanneer de EOR geconsulteerd moet worden. Het is positief dat de lidstaten hebben aangedrongen op het expliciet uitsluiten van triviale zaken, maar de uiteindelijke werking daarvan zal afhangen van de implementatie. De verplichting om juridische en externe deskundigen te financieren, ook bij franchise- en licentiebedrijven, kan leiden tot aanzienlijke kostenstijgingen. Het is dan ook positief dat Nederland zich met succes heeft ingezet voor een ‘redelijkheidstoets’ bij deze kosten, en dat deze is overgenomen in het voorlopige standpunt van de Raad. Toch blijft het belangrijk om scherp te blijven op de uitvoerbaarheid en financiële lasten die de herziening met zich meebrengt.
Balans noodzakelijk
Ons oordeel: Als [vno:organisaties] erkennen wij het belang van effectieve sociale dialoog tussen hoofdbesturen en hun EOR. Tegelijkertijd roept het akkoord zorgen op over de uitvoerbaarheid, proportionaliteit en juridische gevolgen voor bedrijven. Het doel van de herziening, het versterken van de EOR als instrument voor sociale dialoog, is op zichzelf te waarderen. Tegelijkertijd is het van cruciaal belang dat dit gebeurt op een manier die werkbaar blijft voor internationale ondernemingen. Een goede balans tussen betrokkenheid van werknemers en de slagkracht van bedrijven is daarbij essentieel.