18 DEC, 2020 • Column
Europa moet regels rond pakketreizen nú aanpakken
Is het einde van pakketreizen in zicht? Je zou zeggen van niet, juist in tijden van Corona kijken we allemaal uit naar een vliegvakantie met hotel of reis met autohuur. De zorg zit ook niet bij de vraag, maar bij het aanbod. Willen reisbureaus in de toekomst nog wel pakketreizen aanbieden? Of beter gezegd: durven ze nog wel?
Pakketreizen
De coronacrisis heeft een paar grote problemen blootgelegd in de Europese regelgeving rond pakketreizen (de PTD). Die is gemaakt als onderdeel van een groot aantal regels voor consumentenbescherming. Goede bescherming van de reiziger is belangrijk, ook voor reisaanbieders. Wie weet dat zijn of haar rechten beschermd zijn, boekt namelijk sneller een pakketreis. Maar nu de hele wereld zo ongeveer code oranje is en reizen niet of nauwelijks kan, blijkt dat ze desastreus kunnen zijn voor reisorganisaties.
Risico
Het basisprincipe is simpel: degene die een (pakket)reis afzegt, klant of reisbureau, betaalt de kosten. Dat werkt prima. Maar wat als situaties zich voordoen waarbij niemand afzegt? De klant wil reizen, de hotels staan er nog, maar reizen mág niet vanwege een wereldwijde virusuitbraak. Volgens de regels moet alle schade opgevangen worden door de reisaanbieders. En dit terwijl de aanbieder de situatie op geen manier had kunnen voorkomen, of zich daarvoor had kunnen verzekeren.
‘Overige toeristische diensten’
Of je een pakketreis hebt, ligt aan 4 categorieën: personenvervoer, accommodatie, voertuighuur en ‘overige toeristische diensten’. Een combinatie van 2 of meer is een pakketreis. Je voelt m al komen, die laatste categorie, daar valt veel onder. Van skipassen tot entreekaartjes voor musea tot kaartjes voor concerten of sportevenementen. Door de vage omschrijving van ‘overig’ is voor ondernemers vaak niet duidelijk of ze wel of niet onder de richtlijn vallen. Moet de Zeeuwse campingeigenaar die met korting tickets aanbiedt voor Concert at Sea, ook aan de PTD -voorwaarden voldoen?
Zakken met geld
In de reisbranche gaat de kost vaak voor de baat uit. Geboekte reizen worden vooraf betaald, dus ook vervoer, accommodatie, huur en de ‘overige’. Het is dus niet zo dat reisbureaus op grote zakken cash zitten om reizigers terug te betalen.
Minder keus
In januari besluit de Europese Commissie of ze de regelgeving rond pakketreizen wil aanpassen. Het zou een goed moment zijn om in uitzonderlijke gevallen zoals een pandemie het risico te verdelen. Alles wijst erop dat ze dat niet gaan doen. En daarmee zetten ze de toekomst van de reisbureaus op het spel. Die hebben nog maar één keus: hopen dat de pandemie ophoudt en er nooit meer één komt. Of geen pakketreizen meer aanbieden. En daarmee wordt de consument niet beschermd, hij krijgt alleen minder keus.
Tessa van Stiphout
Beleidssecretaris Bureau Brussel