10 JAN, 2024 • Achtergrond

Meerderheid van nieuwe Tweede Kamer heeft ervaring in het bedrijfsleven

Goed nieuws: de meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer heeft ervaring in het bedrijfsleven.  Ook het aantal Kamerleden met ervaring als ondernemer is gestegen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de cv’s van de nieuwe Tweede Kamer. De stijging is onder meer aan de PVV te danken. 

 

Van de 150 Kamerleden zijn dat er 83 (55 procent). Bij de vorige verkiezingen waren dat er nog 72 (48 procent). Er zitten nu 46 oud-ondernemers (30 procent) in de Kamer, tegen 40 in 2021. Daarnaast hebben 37 Kamerleden alleen in loondienst gewerkt in het bedrijfsleven (in 2021 waren dat er 32), dus niet als ondernemer. Op beide fronten een stijging.

OndernemersinterviewsIn aanloop naar de verkiezingen portretteerde Forum vijf ondernemers op de kieslijsten. Die interviews teruglezen? Dat kan! Dat zijn Arend Kisteman (VVD), Femke Zeedijk (NSC), Christine Govaert (BBB), Eveline Verbeek (Volt) en Paul van Dorst (D66).

Betere besluiten

Dat is goed nieuws voor het bedrijfsleven. Immers: politici die (een beetje) weten hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat, kunnen betere besluiten nemen over wetten en regels die bedrijven treffen. En dat is helemaal zo als ze ook nog eens zelf ondernemer zijn geweest, want dan weten zij wat er allemaal op je afkomt als je een bedrijf runt. Nog actieve ondernemers zullen niet snel voor het Kamerlidmaatschap kiezen (al zijn er uitzonderingen, zoals Arend Kisteman van de VVD), omdat dit betekent dat zij – in elk geval tijdelijk – met hun bedrijf moeten stoppen, of het op afstand moeten zetten. Kamerwerk en bedrijf zijn moeilijk te combineren, nog los van mogelijke belangenverstrengeling. 

 

Verdeling

En er is meer nieuws te melden: de nieuwe Tweede Kamer bestaat uit 89 mannen (59 procent), 60 vrouwen en 1 non-binair persoon. De leeftijdsgroep 35-49 jaar is het sterkst vertegenwoordigd (52 procent). Daarna de groep 50-64 jaar (28 procent) en de groep 18-34 jaar (17 procent). Er zitten vijf 65-plussers in de Kamer. Bijna 70 procent is universitair geschoold. 9 procent heeft een opleiding op middelbaar niveau. De provincies Noord- en Zuid-Holland zijn het sterkst vertegenwoordigd (29 respectievelijk 42 leden). De provincies Drenthe, Flevoland en Zeeland leveren elk drie Kamerleden. 

 

En hoe zit het met nou precies met ondernemers? Nou, zo. 

 

PVV (37 zetels) 

Ondernemers: 12 

Bedrijfsleven: 13 

Onder de ondernemers bevinden zich een bakker, een zorgondernemer en een kermisexploitant: Rachel van Meetelen bestierde een poffertjeskraam. ‘De regel- en belastingdruk is groot en wordt alleen maar groter. Er wordt altijd gedacht: dat halen we wel bij het mkb weg. Daar wil ik wat aan doen’, zegt zij op de site van de Tweede Kamer.  

 

GroenLinks/PvdA (25 zetels) 

Ondernemers: 6 

Bedrijfsleven: 0 

Niet zo’n hoge score voor de linkse combinatie, maar ze zijn wel alle zes ondernemer geweest. Veelal als zelfstandige. Laura Bromet (GroenLinks) had met haar vader en zus een mediabedrijf. ‘Ik ken de vrijheid van het ondernemen, maar ook de andere kant: het wakker liggen van rekeningen die je moet betalen, ook in slechte tijden’, zei ze eerder in Forum. Andere Kamerleden komen onder meer van ngo’s en uit het onderwijs.  

 

VVD (24 zetels) 

Ondernemers: 6 

Bedrijfsleven: 9 

Bakker Arend Kisteman heeft zijn bedrijf op afstand gezet voor een avontuur in de politiek. Over die stap zei hij onlangs in Forum: ‘Tijdens de energiecrisis heb ik gemerkt dat er in Den Haag bar weinig gevoel is voor wat ondernemers doen, wat ze doormaken en waar ze voor staan.’  

 

NSC (20 zetels) 

Ondernemers: 8 

Bedrijfsleven: 4 

Ook de nieuwe partij van Pieter Omtzigt (zelf een wetenschappelijke en politieke achtergrond) telt een aantal consultants, maar ook een boer. Femke Zeedijk werkt bij ASML en is daarnaast partner bij een wiskundig adviesbureau. Zij wil onder meer het industriebeleid aanpakken. ‘Er zijn op dit moment meerdere strategieën: topsectoren, klimaat, grondstoffen. We moeten keuzes maken voor de lange termijn: waar zijn we goed in, wat hebben we echt nodig?’, zei ze onlangs in Forum.  

 

D66 (9 zetels) 

Ondernemers: 2 

Bedrijfsleven: 2 

Wieke Paulusma en Anne-Marijke Podt zijn in het verleden interim manager en moderator geweest. 

 

 

BBB (7 zetels) 

Ondernemers: 4 

Bedrijfsleven: 3 

De BoerBurgerBeweging haalt een score van 7 uit 7. Caroline van der Plas had een mediabureau voor boeren. In Forum was ze duidelijk: ‘Ondernemers staan met hun poten in de klei en krijgen te maken met een oerwoud aan regels die bedacht zijn door mensen die nooit hebben ondernomen of een echte baan hebben gehad.’ Mona Keijzer was tussen het CDA en de BBB actief als adviseur en spreker.  

 

CDA (5 zetels) 

Ondernemers: 3 

Bedrijfsleven: 2 

Ook het CDA haalt de maximale score. Lijsttrekker Henri Bontenbal werkte als zelfstandig adviseur in de energiesector. Eline Vedder was boer. Op de CDA-website zegt zij: ‘Als boer ervaar ik aan den lijve wat de impact kan zijn van overheidsbeleid op je bedrijf en op je gezin. Dat wakkert een rechtvaardigheidsgevoel aan. Daar wil ik uiting aan geven in de Tweede Kamer.’ 

 

SP (5 zetels) 

Ondernemers: 0 

Bedrijfsleven: 1 

De Socialistische Partij staat niet bekend als ondernemerspartij, maar toch valt de score wat tegen. Lijsttrekker Jimmy Dijk was barman en werkte in een kartonfabriek.  

 

DENK (3 zetels) 

Ondernemers: 1 

Bedrijfsleven: 0 

Doǧukan Ergin gaf trainingen op het gebied van lokaal bestuur.  

 

 

PvdD (3 zetels) 

Ondernemers: 0 

Bedrijfsleven: 1 

Esther Ouwehand werkte als marketeer bij Sanoma Uitgevers.  

 

 

FvD (3 zetels) 

Ondernemers: 1 

Bedrijfsleven: 0 

Partijleider Thierry Baudet verdient als politicus bij met de verkoop van zijn boeken en heeft daarvoor een bv opgericht. De andere Kamerleden van Forum voor Democratie hebben een overheidsachtergrond.  

 

SGP (3 zetels) 

Ondernemers: 1 

Bedrijfsleven: 0 

André Flach had achtereenvolgens een kruiderij en een drogisterij.  

 

 

ChristenUnie (3 zetels) 

Ondernemers: 1 

Bedrijfsleven: 0 

Don Ceder had een advocatenkantoor. ‘Als startende ondernemer doe je alles voor het eerst. Dat vraagt om een overheid die niet meteen straft als je een fout maakt, maar je juist helpt om in het zadel te komen, en vervolgens tot bloei’, zei hij in Forum.  

 

Volt (2 zetels) 

Ondernemers: 0 

Bedrijfsleven: 2 

Laurens Dassen werkte bij ABN Amro, Marieke Koekkoek was jurist op een advocatenkantoor.  

 

 

JA21 (1 zetel) 

Ondernemers: 1 

Joost Eerdmans werkte freelance onder meer als radiomaker bij PowNed. ‘Het bedrijfsleven vormt de zuurstof in de samenleving, dus dat moet je niet afknijpen’, zei hij in Forum.  

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Ondernemers in de Tweede KamerIn dit artikel wordt een onderscheid gemaakt tussen Kamerleden die ooit ondernemer zijn geweest en Kamerleden die óók in het bedrijfsleven hebben gewerkt, maar dan alleen in loondienst. Het aantal Kamerleden met ervaring in het bedrijfsleven is de optelsom van de beide groepen. Dus oud-ondernemers die ook in loondienst in het bedrijfsleven hebben gewerkt, worden niet dubbel meegeteld. Onder ondernemers vallen mensen met een eigen bedrijf (met personeel of als zzp’er) of mensen die ergens partner zijn. Kamerleden die geen bedrijfsachtergrond hebben werkten onder meer bij de overheid, in de zorg, in het onderwijs, bij politie of justitie of bij non-profitorganisaties. Ook zijn Kamerleden uit de eigen partijorganisatie gekomen. De gegevens zijn verzameld aan de hand van de cv’s van Kamerleden op LinkedIn, Wikipedia, Parlement.com en de websites van de Tweede Kamer en de partijen zelf.  

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

BBBbedrijfslevenchristenunied66forum voor democratieGroenLinks-PvdAondernemerspartij voor de dierensgptweede kamerverkiezingen TK 2023vvdwet- en regelgeving