In Italië mag een ondernemer terugschieten

20-12-2018

Na 38 overvallen was het genoeg. De Italiaanse ondernemer Fredy Pacini pakte zijn pistool en schoot terug. Er viel een dode en vervolgens ging het hele land met zijn verhaal aan de loop. Tot minister Matteo Salvini aan toe. Want dit moet mogen in Italië.

 

Het gebeurde op een woensdagnacht eind november. De Toscaanse ondernemer Fredy Pacini (57) schrok wakker door het geluid van gerinkel van glas in zijn fietsen- en bandenbedrijf. 'Inbrekers, het is weer zover,' schoot er door hem heen. Pacini greep naar het pistool onder zijn bed, sloop de trap af naar beneden en kwam oog in oog te staan met twee inbrekers. Toen hij in blinde paniek begon te schieten, raakte hij een van de dieven. De man, een Moldaviër van 29 jaar, overleed aan inwendige bloedingen. De ander wist te ontvluchten.

 

Gerinkel van glas… ‘Inbrekers, het is weer zover’

 

In maart was Pacini nog geïnterviewd door een lokale nieuwszender, waarbij hij zijn frustratie had uitgesproken over de vele inbraken in zijn bedrijf. In een paar maanden tijd hadden dieven hem al 38 keer geprobeerd te beroven. Om zijn bezit te beschermen was hij genoodzaakt om in zijn bedrijf te slapen, gevestigd op het industrieterrein van Monte Savino.

 

Strafbaar of niet

De zaak Pacini heeft een nationaal debat op gang gebracht over veiligheid van ondernemers, en of geweld tegen inbrekers nu wel of niet is toegestaan. Volgens de wet is Pacini mogelijk strafbaar. Wie op een ongewapende dief schiet, kan buitensporig geweld ten laste worden gelegd. Ook als er sprake is van zelfverdediging. Maar de Toscaanse ondernemer is verzekerd van de steun van niemand minder dan de minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. 'Ik ben met Fredy' twitterde hij enkele uren nadat het drama bekend werd.

Met een nieuwe wet wil Salvini er voor zorgen dat de term 'buitensporig geweld' komt te vervallen en dat de staat bijdraagt aan de hoge kosten voor juridische bijstand. Bovendien zouden familieleden van omgekomen dieven absoluut geen schadevergoedingen meer mogen eisen, zoals nu wel gebeurt.  

 

‘straks iedereen een wapen. Je hoeft alleen maar naar de VS te kijken om te zien waar dat toe leidt’

 

Wildwesttaferelen 

Salvini krijgt veel steun, en niet alleen van zijn eigen rechtse achterban. Veel Italiaanse ondernemers vinden dat ze te weinig bescherming krijgen van de politie en carabinieri. 'Je moet toch het recht hebben om jezelf en je bezit te verdedigen,' is een veel gehoorde opmerking. 'Inbrekers kunnen ook gewoon een baan zoeken, dan overkomt ze niets.'

Critici vinden dat het nieuwe wetsvoorstel, dat in januari naar het parlement gaat, eigenrichting in de hand  werkt en waarschuwen voor wildwesttaferelen. Zeker nu steeds meer Italianen een wapen aanschaffen en op schietles gaan. ‘Dit is wildwestwetgeving’, was het commentaar van Maurizio Martina van oppositiepartij Partito Demcratico. ‘Onder het motto van zelfverdediging heeft straks iedereen een wapen. Je hoeft alleen maar te kijken naar de VS om te zien waar dat toe leidt.’

 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.