14 NOV, 2022 • Column
Lagere griffierechten voor WHOA schuldeisersakkoord nú hard nodig
Stel je even voor: je bent ondernemer en het water staat je aan de lippen. Tijdens de coronacrisis moest je zaak dicht en aan die tijd heb je een behoorlijke berg schulden overgehouden. Nu komen daar nog eens hoge energiekosten bij en door de inflatie rijzen al je kosten echt de pan uit. Kortom: je zit financieel totaal klem. Maar ja, je hebt tien medewerkers in dienst die je ook gunt dat ze elke maand hun hypotheek kunnen betalen.
Gecontroleerd stoppen of doorstarten kost nu een vermogen aan griffierechten
Dat soort verhalen hoor ik de laatste tijd zo vaak van ondernemers. Je kunt in zo’n geval naar de rechter stappen om te vragen om een schuldeisersakkoord dankzij de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA). Daarmee is een faillissement te voorkomen en kun je gecontroleerd stoppen met je bedrijf of doorstarten. Dat kost alleen maar liefst 5.000 tot 8.000 euro (!) aan griffierechten. Dat zijn bedragen die je zo’n situatie helemaal niet betalen kunt.
Verlaging griffierechten in 2024 helpt ondernemer nu niet
Dat er momenteel een wetsvoorstel in de Tweede Kamer ligt om de griffierechten echt drastisch te verlagen (straks: 676 euro) is fantastisch nieuws. Alleen daar heeft een ondernemer die nú op omvallen staat niets aan. Vooral omdat de verwachting is dat de behandeling in de Tweede en daarna de Eerste Kamer behoorlijk wat tijd in beslag gaat nemen. Zoals het er nu uitziet, zal die verlaging pas op z’n vroegst op 1 januari 2024 ingaan. Terwijl de verlaging juist nu zo hard nodig is.
Zorg dat het in 2023 al goedkoper wordt
Het is dus beter om dit onderdeel uit de wet naar voren te halen en nog komend jaar in te voeren. Daar zouden al die ondernemers die nu in de problemen zitten echt wat aan hebben. Duimen maar dus dat minister Weerwind voor rechtsbescherming bereid is om ondernemers zo te helpen in crisistijd.
Susanne van Dijk
Beleidssecretaris juridische zaken