2 JUL, 2025 • Column

Toekomst van plastics is circulair

De Europese plasticindustrie staat op een kruispunt. Vasthouden aan fossiele grondstoffen is economisch én strategisch onhoudbaar. Concurrentie uit China en de VS overspoelt onze markt met goedkoop nieuw plastic. Onze eigen recyclingbedrijven kunnen daar niet tegenop. Umincorp, TRH Recycling, Ioniqa – stuk voor stuk innovatieve koplopers die het niet gered hebben. Zelfs Healix moest recentelijk de productie stilleggen. En dat terwijl juist deze bedrijven de sleutel in handen hebben voor een circulaire economie.

Industriële schaal nodig voor echt circulair plastic

De toekomst ligt bij circulair plastic – gerecycled of biobased – op industriële schaal. Dat vraagt om stevige keuzes. Europa zet al stappen met wetgeving voor verpakkingen en voertuigen vanaf 2030. Maar het moet sneller en breder: denk aan normering ook voor plastic in bijvoorbeeld bouw, landbouw, consumentenproducten en textiel, en bescherming van de Europese markt via certificering en eisen aan herkomst.

Nederland moet koppositie in recycling vasthouden

Ook nationaal is actie nodig, en snel. Want Nederland hoort nog bij de top-3 van de Europese recyclingindustrie, maar die positie staat onder druk. Daarom kwamen cruciale sectoren in de plasticketen op verzoek van het kabinet bijeen aan de zogeheten Plastic Tafel. Het doel: nationaal versnellen om recyclers te helpen met concrete maatregelen. De Plastic Tafel is eensgezind: Nederland kan nummer 1 in Europa worden op het gebied van circulaire plastics.

Concrete maatregelen voor een circulaire plasticketen

Er ligt nu een stevig pakket. Denk aan een circulaire plastic-bank om vraag en aanbod beter te matchen. Een korting binnen het systeem van de producentenverantwoordelijkheid: producenten die producten met circulair plastic op de markt brengen betalen minder dan producten met fossiel plastic. Dit is uit te breiden naar sectoren met een wettelijke producentenverantwoordelijkheid. Een nieuw instrument is de circulaire hefboom. Deze hefboom heeft als doel om circulaire plastics te belonen ten opzichte van fossiele plastics van aardolie.

Het pakket bevat ook de afspraak voor gebruik/inkoop van circulair plastic door zowel bedrijven en overheid. De overheid gaat kijken naar  financiële verlichting voor recyclers via belastingen op energie en afval. Ook wordt de overheid gevraagd te werken naar snellere vergunningen en soepeler regels voor het gebruik van afval als grondstof.

Kies nú voor beleid dat werkt

Nederland heeft een goede infrastructuur, innovatiekracht en de wil om voorop te lopen. Als we nu samen doorpakken, kunnen we koploper blijven in circulair plastic. Niet door te hopen op wonderen, maar door beleid te maken dat werkt. Zo kiezen we de juiste afslag op het kruispunt van de plasticindustrie – richting economische veerkracht én een schonere planeet.

 

Sanne Westra
Beleidssecretaris circulaire economie

 

Lees ook:Persbericht Nederlandse plastictafel presenteert aanpak om circulaire plasticsector op 1 te zetten en de Eindrapportage Plastictafel 1 juli 2025

 

afvalcirculaire economieinnovatieoneerlijke concurrentierecyclingvergunningen