Belang Nederlandse defensie-industrie

Belang Nederlandse defensie-industrie

Wat is
Belang Nederlandse defensie-industrie

Veiligheid vormt de basis voor een goed draaiende samenleving. Veiligheid is dan ook van belang voor een goed ondernemersklimaat, waarin bedrijven zonder verstoring kunnen investeren, innoveren en internationaal concurreren. Recente geopolitieke ontwikkelingen onderstrepen de noodzaak om voor onze eigen nationale veiligheid te zorgen. Dat kunnen we heel goed. Daarvoor moeten we nu wel snelheid maken bij het op orde krijgen van onze verdediging. Een sterke defensie-industrie is daar een cruciaal onderdeel van. In een wereld met toenemende instabiliteit is noodzaak meer te investeren in onze eigen defensiecapaciteit. Een sterke defensie-industrie vergroot zo onze nationale veiligheid én strategische autonomie. Om die reden hebben VNO-NCW en MKB-Nederland als een van de eerste organisaties in Europa het thema ‘weerbaarheid’ ruim een jaar geleden hoog op de agenda gezet.

Onze
standpunten

Robin Biersma

strategisch beleidsadviseur

Robin Biersma

biersma@vnoncw-mkb.nl

Veiligheid Europa 

De geopolitieke realiteit is ingrijpend veranderd. De Russische inval in Oekraïne en een onberekenbare president in het Witte Huis maken duidelijk dat vrede en veiligheid in Europa geen vanzelfsprekendheden meer zijn. Europa zal haar eigen broek moeten ophouden. We kunnen ons niet langer veroorloven om in militair opzicht enkel afhankelijk te blijven van Amerikaanse technologie of beslissingen uit Washington. Een sterke defensie-industrie is nodig om Europa veilig te houden.  

Heropleving van de defensie-industrie 

De defensie-industrie heeft jarenlang een bijrol gehad in Nederland. Na de Koude Oorlog heerste het idee dat oorlog op Europees grondgebied tot het verleden behoorde. We leefden in vrede en stabiliteit, en vertrouwden op de militaire bescherming van de Verenigde Staten via de NAVO. Hierdoor zijn defensiebudgetten decennialang gedaald, kennis en productiecapaciteit uitgehold, banen verloren gegaan en is er een afhankelijkheid ontstaan van buitenlandse, vaak Amerikaanse, wapensystemen.   Het is nu tijd voor een heropleving van de Nederlandse defensie-industrie. Onze bedrijven hebben genoeg te bieden op dat gebied. Nederland kan haar bijdrage leveren door bestaande hoogtechnologische sterktes in radar- en sensortechnologie, slimme materialen, ruimtevaart en maritieme sectoren te benutten. Verdere specialisatie zorgt ervoor dat Nederlandse producten een plekje krijgen in internationale toeleveringsketens. Nederlandse radars en andere slimme technologie in Duitse en Franse producten, daar moeten we naar toe. Daartoe is het belangrijk om in Defensie te blijven investeren, om veiligheid en stabiliteit te waarborgen. Onze bedrijven kunnen en willen een belangrijke rol spelen in het veilig houden van Nederland, én bij het weerbaar maken van onze economie. 

Europese defensie-industrie 

Europa kent nu 172 verschillende wapensystemen, tegenover slechts 32 in de Verenigde Staten. Dit belemmert de operationele inzetbaarheid en leidt tot onnodige kosten. Die versnippering in Europese defensieproductie kan worden teruggedrongen door samenwerking en gezamenlijke investeringen. Lidstaten maken in rap tempo meer geld beschikbaar voor hun eigen verdediging. Nu moet dat geld ook daadwerkelijk besteed worden. Daarvoor is onder andere aanzienlijk betere Europese samenwerking nodig. Dus: langjarige, gezamenlijke orders plaatsen bij Europese defensiebedrijven, zodat productiecapaciteit kan worden opgeschaald. Snelheid is van belang: niet eindeloos tenderen, maar keuzes maken en vooruit betalen om de Europese defensie-industrie te ondersteunen.  

Publiek-private samenwerking in de defensie-industrie 

De productiecapaciteit van onze defensie-industrie moet in 2028 zijn verdubbeld en dat lukt alleen maar door samen te werken. VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten daarom voor intensieve samenwerking tussen Defensie en de private sector om innovatie en economische groei te bevorderen. De recente oprichting van Defport is hierin een grote stap vooruit. Dit platform brengt overheid, bedrijven en kennisinstellingen samen om de Nederlandse defensie-industrie te versterken. Dit is niet alleen van belang voor de bescherming van Nederland, maar ook voor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven.  

Reservisten 

De krijgsmacht heeft dringend meer reservisten nodig. VNO-NCW en MKB-Nederland steunen dit en pleiten voor cao-afspraken die het werknemers mogelijk maken om reservist te zijn. Zo benutten we kennis en vaardigheden uit het bedrijfsleven binnen de krijgsmacht, en andersom. Wil je meer weten over onze inzet voor reservisten? Lees dan onze standpuntpagina 

Weerbare branches

VNO-NCW en MKB-Nederland zetten zich actief in voor weerbaarheid van sectoren tegen hybride dreigingen, zoals cyberaanvallen of verstoringen van kritieke infrastructuur. Zie ook ons project Weerbare branches op Project Weerbare Branches van start 

NAVO-top 2025 

VNO-NCW is medeorganisator van de NAVO-top, op 24 en 25 juni in Den Haag. Tijdens de top organiseren de NAVO en het ministerie van Defensie, in samenwerking met VNO-NCW, het NATO Summit Defence Industry Forum 2025. Het doel van deze bijeenkomst is regeringsleiders en het bedrijfsleven van NAVO-bondgenoten samen te brengen om de NAVO defensie-industrie versneld te versterken en op te schalen. 

Handige links