VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Herbezinnen op referenda'

07-04-2016

De uitslag van het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne vraagt een serieus antwoord van de politiek, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. De ondernemingsorganisaties wijzen op de dilemma's die referenda duidelijk met zich mee brengen.

Grote belangen op het spel
VNO-NCW en MKB-Nederland vragen zich af: wat is de waarde wanneer 70 procent van de kiezers niet stemmen? En welk antwoord op welke vraag is nu gegeven, als gekeken wordt naar kiezersonderzoeken? In dit geval worden grote belangen op het spel gezet door een verhoudingsgewijs kleine groep kiezers, waarschuwen de ondernemingsorganisaties.

Donkere dag positie Nederland
Nederland, dat een welvarend land is geworden dankzij een open, internationale houding, maakt nu een naar binnen gekeerde beweging die risico’s met zich meebrengt. Nederland krijgt hierdoor in het buitenland een imago van 'in zichzelf gekeerd zijn' en dat verdienen wij niet, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Volgens hen is er sprake van een donkere dag voor onze internationale positionering. De ondernemingsorganisaties vinden dat een herbezinning op het instrument referendum noodzakelijk is. Anders blijft dit een terugkerend dilemma dat raakt aan de bestuurbaarheid van ons land.

Click here for the English version of this press release.