‘Stijging koopkracht snel te bereiken met lagere belastingen’

16-06-2017

De nieuwe, nog te vormen regering moet komend jaar al met een flinke lastenverlichting komen. Alleen op die manier kan de koopdracht van werkend Nederland een stevige impuls krijgen. Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, vrijdag in De Telegraaf. Terwijl de loonkosten voor werkgevers al hard oplopen, merken werknemers daar vaak weinig van. De belastingen moeten omlaag, zegt De Boer. ‘Het effect van loonstijgingen wordt nu teniet gedaan door de veel te hoge belastingen.’

 

Blaffen

De roep van directeur Klaas Knot van De Nederlandsche Bank voor hogere lonen noemt De Boer ‘blaffen tegen de verkeerde boom’. Knot wekt de suggestie dat werkgevers nationaal iets aan de koopkracht kunnen doen, zegt De Boer. ‘Maar dat kunnen wij niet op landelijk niveau. Cao's worden per sector vastgesteld en elke sector verschilt van wat ze kunnen hebben. Alleen de overheid kan dat op macro niveau regelen via lagere lasten’, aldus De Boer.

 

Lasten

Vaak wordt de suggestie gewekt dat werkgevers aan een ‘macro-loonknop’ kunnen draaien, maar de lonen komen decentraal, namelijk per cao, tot stand. Wat wel zeker is, is dat de loonkosten voor werkgevers in ieder geval flink gestegen zijn. ‘Onze loonkosten nemen dit jaar en volgend jaar met bijna 3 procent toe’, zegt De Boer. ‘Maar het effect op de portemonnee wordt teniet gedaan door de hoge lasten.’ Ook volgend jaar gaan de lasten weer met 1,2 miljard omhoog. Het nieuwe kabinet moet daar snel mee aan de slag om dat te veranderen, aldus De Boer.

 

Lees het hele interview in De Telegraaf.