Programma Vitaal Bedrijf helpt werkgevers met vitaliteit op het werk

05-10-2020

Vandaag lanceerden VNO-NCW en MKB-Nederland samen met de staatssecretarissen Paul Blokhuis en Bas van ’t Wout het landelijke programma Vitaal Bedrijf. Dit programma helpt ondernemers met het verbeteren van de vitaliteit op de werkvloer. Dat levert ondernemers en medewerkers meer productiviteit, meer werkplezier en minder verzuim op.

 

Breed initiatief

Het programma is een initiatief van VNO-NCW, MKB-Nederland, de ministeries van Volksgezondheid en van Sociale Zaken en van de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! De informatie op het platform en de scans die worden aangeboden zijn ontwikkeld samen met wetenschappelijke partners.

 

Nu extra belangrijk

‘Via de nieuwe site vitaalbedrijf.info kunnen mkb-bedrijven in Nederland een vliegende start maken met het vergroten van de vitaliteit van de hele onderneming en alle mensen die er werken. Juist in deze tijd van corona en thuiswerken is dat extra belangrijk’, aldus Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. ‘Veel ondernemers zijn zich bewust van het belang van vitaliteit’, zegt MKB-voorzitter Jacco Vonhof, ‘maar ze hebben de tijd niet om zich te verdiepen en zijn soms ook bang voor hoge kosten. Bij Vitaal Bedrijf vind je alles op één plek, en kun je kosteloos de eerste stap zetten.’

 

Gratis tools

De nieuwe site biedt tools, zoals een gratis oriëntatiescan, alle relevante informatie over vitaliteit en een netwerk aan partners die vitaliteitsactiviteiten in de organisatie kunnen uitvoeren. Staatssecretaris Blokhuis: ‘Een gezonder Nederland bereiken we samen, ook werkgevers spelen daarbij een belangrijke rol. Vitaal Bedrijf heeft de kennis die we al hebben gebundeld en geeft tips en activiteiten aan werkgevers, zodat die er snel mee aan de slag kunnen. Dus ik roep werkgevers op: ga het gewoon doen!”

 

Minder verzuim

Vitaal Bedrijf biedt kennis en activiteiten op meerdere thema’s: bewegen, mentale balans, voeding en alcohol, roken & drugs. Staatssecretaris Bas van ’t Wout: ‘Je mentaal en fysiek gezond voelen op je werk is enorm belangrijk. Het zorgt naast meer werkplezier vaak ook voor minder verzuim. In deze onrustige periode, waar we veel thuiswerken, is het des te belangrijker om werkgevers hulpmiddelen aan te reiken.’