Pensioenstelsel behoeft groot onderhoud, juist om goed te blijven

10-10-2022

‘Wat goed is, behoeft onderhoud om goed te blijven’. Dat schrijven pensioenspecialisten en bestuurders van de Pensioenfederatie, VNO-NCW en MKB-Nederland, CNV, LTO Nederland en FNV vandaag in een opinieartikel in pensioenpro. Hierin gaan ze uitgebreid in op het belang van de nieuwe pensioenwet die vandaag wordt besproken in de Tweede Kamer.

 

Zonder nieuwe pensioenwet blijft iedereen ontevreden

‘De pensioenwet zorgt voor een nieuw pensioenstelsel dat naar verwachting voor iedereen een beter pensioen oplevert’, aldus de auteurs. ‘Met behoud van wat goed was, maar met ruimte voor broodnodige innovatie en vernieuwing. Hier nog langer mee wachten is geen optie en levert niets op. Als pensioenspecialisten en -bestuurders staan wij daarom vierkant achter de nieuwe pensioenwet, die voldoende waarborgen kent om rekening te houden met alle zorgen. Zo kunnen huidige en toekomstige generaties blijven rekenen op een goed pensioen.’

 

Betere resultaten te verwachten voor deelnemers

In het artikel leggen de schrijvers uit dat per saldo de kans op betere uitkomsten met het nieuwe stelsel volgens analyses van onder meer DNB, CPB en Netspar hoger is dan in het huidige verouderde stelsel. Ook past het stelsel met persoonlijke pensioenvermogens (‘potjes’) beter bij de moderne arbeidsmarkt. Werkgevers betalen straks voor elke werknemer in principe een gelijke pensioenpremie. En deelnemers krijgen veel beter inzicht in de door hun betaalde pensioenpremie, de pot en de rendementen. ‘Er is meer dan 10 jaar aan gewerkt en gestudeerd op dit stelsel. Daarbij zijn alle alternatieven onderzocht en gewogen en te licht bevonden,’ aldus de auteurs. 

Lees het hele artikel op pensioenpro of open de pdf.