'Ondernemers bezorgd over nieuwe belastingwet Trump'

20-12-2017

De nieuwe belastingwet van de VS kan voor Nederland vergaande gevolgen hebben. Het onderstreept de noodzaak om ook in Nederland vaart te maken met de belastingplannen van het kabinet en die plannen snel in wetgeving om te zetten. Dat zegt VNO-NCW in een eerste reactie op de nieuwe belastingwet van de VS die mogelijk 1 januari 2018 al in werking treedt.

 

Aantrekkelijker

In de nieuwe wetgeving staan meerdere maatregelen om investeringen in de VS aan te jagen. Zo gaat de vennootschapsbelasting naar 21 procent en komt er een zogeheten deelnemingsvrijstelling. Nu de VS aantrekkelijker wordt voor bedrijven, kan dit op termijn verplaatsing van bedrijfsactiviteiten tot gevolg hebben.

 

Protectionisme

VNO-NCW bestudeert de nieuwe wetgeving nog nader, omdat er eerder ook protectionistische maatregelen in het (concept) belastingpakket zaten die strijdig waren met de WTO-regels. Vorige week uitten diverse Europese landen nog hun zorgen hierover bij de Amerikaanse regering.     

 

Vestigingsklimaat

Bedrijven uit de VS nemen meer dan 300.000 banen in Nederland voor hun rekening en veel Nederlandse bedrijven zijn sterk verweven met de VS. Ook Nederland moet daarom aantrekkelijk en concurrerend blijven, stelt VNO-NCW. Hiervoor moeten de plannen uit het regeerakkoord snel wettelijk worden vastgelegd, zodat Nederlandse ondernemers ook duidelijkheid hebben over waar ze hier de komende jaren aan toe zijn. Dat betekent dat de vennootschapsbelasting naar 21 procent gaat, de dividendbelasting wordt afgeschaft en belastingontduiking met succes kan worden aangepakt.