Kwart energie-intensieve bedrijven in rode cijfers

15-09-2022

Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sectoren verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien als gevolg van de extreem gestegen energieprijzen. Een oplopend percentage verwacht dit voor volgend jaar. Een derde van de ondernemers betaalt inmiddels 3 tot 8 keer zoveel voor elektriciteit ten opzichte van vorig jaar. Voor meer dan een kwart zijn de gasprijzen 3 tot 8 keer over de kop gegaan.

 

Energie-intensieve sectoren gepeild 

Dat en meer blijkt uit een flitspeiling van VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met zo'n twintig aangesloten brancheorganisaties uit energie-intensieve sectoren. De impact van de gestegen energiekosten is nu al groot, zo laat de peiling duidelijk zien. Een kwart van de ondernemers verwacht dit jaar al verlies te draaien. Nog eens een derde voorziet volgend jaar (zwaar) in de rode cijfers te duiken.

 

Kosten energie niet door te berekenen

Dat komt vooral doordat veruit de meeste bedrijven de zo fors gestegen energiekosten niet of nauwelijks kunnen doorberekenen. Zij willen namelijk zichzelf niet uit de markt prijzen, of hebben te maken met langlopende contracten, danwel krijgen hun prijzen opgelegd door de opdrachtgever. Uit de flitspeiling blijkt dat dat voor 84 procent van de bedrijven geldt. De ondernemers die hun prijzen niet kunnen doorberekenen, zijn het meest pessimistisch. Van hen rekent 40 procent op zware verliezen volgend jaar.

Van de ondervraagde ondernemers heeft 65 procent een variabel of aflopend contract en wordt nu, of binnenkort, geconfronteerd met fors hogere energieprijzen. Slechts 10 procent heeft nog een langer doorlopend contract en blijft vooralsnog buiten schot.

 

Prijzen elektriciteit en gas

De prijzen voor elektriciteit gaan meerdere keren over de kop. Zo'n 34 procent van de ondernemers ziet de rekening 3 tot 8 keer zo hoog uitvallen ten opzichte van 2021. Circa 37 procent betaalt 2 tot 3 keer meer. Voor 29 procent van de ondervraagde ondernemers zijn de gasprijzen 2 tot 3 keer hoger dan in 2021. Nog eens 27 procent betaalt zelfs 3 tot 8 keer meer.

 

Negatieve effecten dempen

Veel Europese landen maken inmiddels gebruik van het verruimde EU-steunkader om de negatieve effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven te dempen. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn in gesprek met de overheid hoe ook hier bedrijven het beste kunnen worden geholpen. Gekeken wordt hoe een verstoring van het speelveld kan worden voorkomen en naar het overbruggen van deze tijdelijke fase van extreem hoge energieprijzen. Ook zijn juist nu oplossingen nodig om te zorgen dat bedrijven verder kunnen blijven verduurzamen, aldus de ondernemersorganisaties.

 

Achtergronden

De flitspeiling is gehouden onder 722 energie-intensieve bedrijven uit de ledenkring van VNO-NCW en MKB-Nederland. Dat zijn onder meer drukkers en wasserijen, metaal- en glastuinbouwbedrijven, (industriële) bakkers, steenbakkers, chemische bedrijven en fabrikanten van producten als kunststof en papier, schadeherstelbedrijven en slagers.

Zie bijgevoegd enkele verhalen van ondernemers met energie-intensieve bedrijven.