Aart van der Gaag zwaait af als boegbeeld project Banenafspraak

25-06-2024

Aart van der Gaag neemt na tien jaar afscheid als boegbeeld van het project Op naar de 100.000 banen van VNO-NCW en MKB-Nederland, waarmee zij uitvoering geven aan de Banenafspraak. Met nog anderhalf jaar te gaan staat de teller van het bedrijfsleven op ruim 85.000 reguliere banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Volgens de ondernemersorganisaties is Van der Gaag met zijn tomeloze inzet en inspiratie hier de drijvende kracht achter geweest en het gezicht van het meest succesvolle banenplan van de afgelopen decennia.

 

Honderden zaaltjes

‘Aart heeft het project Op naar de 100.000 banen opgebouwd, zelf de eerste projectplannen gemaakt en is daarmee de boer opgegaan’, zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. ‘Werkende vanuit de overtuiging dat een werkgever het inclusieve verhaal het beste kan horen van andere werkgevers, heeft hij een ambassadeursnetwerk door het hele land neergezet. Hij heeft letterlijk in honderden zaaltjes het verhaal van de Banenafspraak verteld en werkgevers en brancheverenigingen geïnspireerd om mee te doen. Een grote en belangrijke klus met een mooi resultaat. Daar zijn wij hem zeer erkentelijk voor.’

 

Sociaal akkoord

De oud-directeur en voorzitter van de ABU (uitzendbranche) heeft zich vanaf 2014 namens het bedrijfsleven ingezet om van de Banenafspraak een succes te maken. Werknemers en werkgevers hadden een jaar eerder in het sociaal akkoord afgesproken om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het doel van de zogenoemde Banenafspraak is dat er in 2026 125.000 banen zijn bijgekomen, waarvan 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid.

 

Baanbrekend werk

‘Aart heeft letterlijk baanbrekend werk verricht’, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ‘Niet alleen door talloze werkgevers te inspireren en te leveren, maar ook door steeds erop te wijzen waar en hoe het beter kan en wat werkgevers soms nog in de weg zit om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Een man met een schat aan kennis en ervaring waar het gaat om het aan werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’

 

Die kennis en ervaring gaan met het vertrek van Van der Gaag niet verloren. Op verzoek van VNO-NCW en MKB-Nederland gaat hij een boek schrijven. Niet alleen over de Banenafspraak, maar breder over de arbeidsmarkt en de succes- en faalfactoren van het arbeidsmarktbeleid.