Waarom lift- en roltrapfabrikant KONE bijen voor zich laat werken

25-08-2022

Lift- en roltrapfabrikant KONE heeft enkele tienduizenden bijbaantjes. Allemaal vanuit kleine houten behuizingen bij het parkeerterrein. Het zijn bijenkasten. ‘Een deel van de honing kunnen we hopelijk vanaf dit najaar in de kantine krijgen’, zegt Harold Bussing, directeur van KONE Nederland.

 

Waarom wilde u tienduizenden bijen bij de parkeerplaats?

‘Een jaar of vier geleden zijn we begonnen met het verduurzamen van ons terrein. De binnentuin is aangepakt en we hebben daar veel groen en insectenhotels geplaatst. Toen kwam het idee, waarom zouden we niet iets met bijen doen? Ze sterven uit en zijn heel belangrijk voor onze natuur en de voedselvoorziening. Aan de rand van ons parkeerterrein was een graslandje dat niet echt benut werd. We hebben nu veertig- tot vijftigduizend bijen.

 

Dus jullie hebben nu eigen KONE-honing?

‘Nu nog niet, het is nog wat snel. We hopen wel dat de bijen over een tijdje genoeg honing hebben om in onze kantine te presenteren. En het zou wel heel leuk zijn als onze werknemers over een aantal jaar een potje honing mee naar huis kunnen nemen. Ik heb al een beetje kunnen proeven en de honing is erg lekker kan ik zeggen.’

 

'Een imker komt eens per week even kijken'

 

Een bijenbeschermingsclub heeft arbeidsvoorwaarden voor bijen bedacht. Hoe zit dat bij jullie?

‘Zo’n bijen-cao is wel een leuk en ludiek idee om aandacht te krijgen voor de situatie van bijen in Nederland. Wij hebben advies gevraagd aan een instantie die weet hoe bijenkasten het best op een bedrijventerrein passen. Zij hielpen ons met de keuze voor de plek en welke planten in de buurt bevorderlijk zijn voor de honingproductie.

 

Kan iedereen een bijenkast neerzetten?

‘Dat kun je zo doen. Wij hebben wel gemerkt dat je afspraken moet maken voor het onderhoud eromheen. Er staan wilgen omheen en die moeten niet allemaal tegelijk gesnoeid worden bijvoorbeeld. Een imker komt hier één keer per week even kijken hoe het met de bijen gaat. Wij hebben een paar beschermende pakken voor personeelsleden die van dichtbij willen meekijken.

 

Wat vinden de collega-ondernemers er van?

‘Wij zitten op het Haagse Forepark en daar is duurzaamheid echt een onderwerp. Via de ondernemersvereniging op het park proberen we andere bedrijven aan te laten haken met een eigen bijenproject. En er zijn bedrijven in onze omgeving die interesse hebben getoond. Het grappige is dat onze vestiging in Finland na ons een aantal bijenkasten op hun dak heeft geplaatst. Voor ons begint het al een beetje gewoon te worden en dat is voor de bijen wel zo prettig. Zij worden graag met rust gelaten.’

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.