Waarom in bijna alle vliegtuigen Nederlandse onderdelen zitten

29-06-2016

De rol van de Nederlandse vliegtuigindustrie was toch uitgespeeld? Niet dus. Twintig jaar na het faillissement van vliegtuigbouwer Fokker is Nederland ijzersterk in vliegtuigonderdelen. Kijk en lees hier waarom.

Vliegtuigindustrie is alive and kicking
Nieuwe vliegtuigen worden hier niet meer ontwikkeld en geproduceerd. Maar onderdelen en basismaterialen (zoals laksystemen) voor toestellen van buitenlandse fabrikanten des te meer. Ook in onderhoud, reparatie en revisie van vliegtuigen (in het wereldje aangeduid met MRO) heeft Nederland internationaal een ijzersterke positie opgebouwd. Die positie heeft ons land volgens brancheorganisatie NAG onder meer te danken aan het goed ontwikkelde kennisniveau en de sterke internationale oriëntatie van de bedrijven in de sector. Anno 2016 staat er een industrie die een belangrijke bijdrage levert aan de bouw en het onderhoud van vrijwel alle typen vliegtuigen die er op de markt zijn. Passagiersvliegtuigen die worden ingezet in de burgerluchtvaart, zoals de Airbus A350 en z’n grote broer A380 en de Boeiing 787 Dreamliner. Maar ook militaire toestellen als de F-35 Lightning II, in de volksmond beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF). Maar ook aan het inzetbaar houden van vliegtuigen die uit productie zijn, maar nog wel worden ingezet (waaronder een fors aantal Fokkers), draagt de industrie z’n steentje bij. De Nederlandse luchtvaartindustrie was vorig jaar goed voor 3,3 miljard euro omzet. Zo’n twee derde daarvan kwam uit onderhoud, reparatie en revisie, een derde uit de productie van onderdelen en basismaterialen. Van de omzet werd 80 procent gerealiseerd in het burgerluchtvaart-segment, de overige 20 procent kwam voor rekening van het militaire segment. De sector bood werk aan vijftienduizend mensen en telt ongeveer 150 bedrijven.

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse toeleveranciers levert meer dan één product. Dat hierboven is gekozen voor een afbeelding van de Airbus A350 betekent ook niet dat de toeleveranciers alleen tekenen voor onderdelen voor dit type vliegtuig. Fokker levert bijvoorbeeld staartstukken voor Gulfstream zakenjets (zie inzetje in afbeelding), maar daarnaast ook diverse essentiële onderdelen (waaronder vleugeldelen) voor diverse andere vliegtuigen (waaronder de Airbus A350).