28 APR, 2025 • OndernemenvoorNL

Philips bracht onze welvaart op een hoger niveau

Een welvarende, technologische hotspot. Zo kon je Eindhoven een halve eeuw geleden al noemen. Mede dankzij een bedrijf: elektronicaconcern Philips.

Een laborant van Philips werkt in 1943 aan een hoogspanningsmachine. Het gevaarte genereert elektrische hoogspanning die nodig is voor het aandrijven van röntgenapparatuur. Hopelijk let de man een beetje op, want het aanraken van onderdelen kan leiden tot een schok van tienduizenden volts.

Het van oorsprong Eindhovense elektronicaconcern maakt al sinds begin vorige eeuw naam als pionier op het gebied van röntgenstraling. Revolutionair is de Rotalix. Hiermee is het niet alleen mogelijk om botten te zien, maar ook organen als de longen en het hart. In de strijd tegen tuberculose is dit van onschatbare waarde. Philips zal altijd een grote rol blijven spelen in technologie voor de zorg, zoals met de ontwikkeling van CT-scanners.

125 jaar VNO-NCW, foto Willem van de PollNationaal ArchiefEen bekendere uitvinding van Philips is de muziekcassette. Gen z’ers met een nostalgische inslag lopen er ook nu weer mee weg. Later volgt natuurlijk de cd. En sinds 1979 kun je met het V2000-systeem je favoriete tv-programma opnemen. Dat moet het commercieel afleggen tegen de VHS-band van concurrent JVC, maar Philips krijgt in 1997 het laatste woord met de dvd.

Grote impact op wereldtoneel

Het bedrijf maakt al sinds de gloeilamp zo’n grote impact op het wereldtoneel, dat veel geld ook daar wordt verdiend. De waarde daarvan voor onze economie is groot – als land verdienen we met internationale handel 30 procent van ons inkomen over de grens. Daarnaast draagt Philips bij aan de sterke positie van Nederland in de wereldwijde investeringsmarkt. We behoren tot de top wat betreft directe buitenlandse investeringen.

Een tastbare herinnering aan het vroege succes is Philipsdorp. Dat is nu een stadswijk, maar in de vorige eeuw is het de plek waar het concern duizenden werknemers huisvest. Er zijn winkels, scholen en een sportveld, dat later uitgroeit tot de Philips Sport Vereniging (PSV). Al die bedrijvigheid maakt Eindhoven een halve eeuw geleden tot een welvarende technologische hotspot. Laten we zeggen: het Silicon Valley van toen.

125 jaar VNO-NCWIn het jubileumjaar van VNO-NCW zetten we niet onszelf, maar ondernemend Nederland centraal. We gaan we terug in de tijd, op zoek naar sleutelmomenten in de geschiedenis van 125 jaar ondernemen. Hoe hebben ondernemers, groot en klein, hun stempel gedrukt op de samenleving? Welke producten hebben onze wereld voor altijd veranderd? En is het ondernemerschap zélf ook veranderd? Dat vertellen we aan de hand van negen foto’s. In deel 6: Philips, pionier op het gebied van röntgenstraling.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

#ondernemenvoorNLgeschiedenisondernemerschapphilips nederland