29 AUG, 2024 • Mijlpalen

Mijlpalen: Antikartelwetgeving 1958

In deze serie blikken we terug op de maatschappelijke veranderingen van de afgelopen 125 jaar. Vanaf het moment dus dat de voorgangers van VNO-NCW werden opgericht. In die periode is er echt zoveel veranderd en bereikt. Met ondernemers samen, met de overheid, met de vakbeweging of met ngo’s. Dit keer de antikartelwet van 1958.

Met je bon en een jerrycan in de rij voor een litertje petroleum. Dat kun je je nu niet meer voorstellen, maar voor de Amsterdammers uit Zuid is het bittere ernst. Ze gebruiken de vloeistof om de kachel mee te stoken, het huis te verlichten of om op te koken. Gelukkig kunnen ze bij Jantje van Alles terecht. En hij heeft écht van alles; in de etalage zie je poppen, autootjes, een locomotief, dambord en nog meer tierelantijnen. Oh en je kunt er ook nog verfwaren kopen. Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen moet op zijn beurt wachten en dat doen ze dan ook gelaten. Ze zijn het gewend. Eén iemand is alvast blij. De vrouw met de jerrycan en de Mona Lisa glimlach verlaat opgelucht de winkel. Zij zit er weer warmpjes bij.

Alles op de bon

Het is 1955 en na de Tweede Wereldoorlog blijven goederen als petroleum nog lange tijd schaars. De overheid bemoeit zich daarom met de distributie en dat betekent dat alles op de bon gaat. Dat verandert pas als de schaarste voorbij is. De markt doet dan weer zijn werk. Als minister Jelle Zijlstra constateert dat sommige ondernemers afspraken met elkaar of in de keten maken over prijzen, grijpt hij in. In 1958 treedt de Wet economische mededinging in werking. Die moet voortaan zorgen dat er voldoende concurrentie mogelijk is.

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

geschiedenisinstagrammededingingwerkgeverswerknemers