Met je zus ondernemen: 'Ze moet vaker uit haar comfortzone treden'

30-05-2022

De ene zus ging studeren en had een internationale carrière, de andere was decennialang een éénpitter in haar geboortedorp. Hoe verenigen ze nu deze twee verschillende achtergronden om samen het succesvolle Food for Skin te runnen? 

 

Cathy Ursem (51)

‘Eigenlijk ben ik al sinds mijn 18de zelfstandig ondernemer. Dat komt toch van mijn ouders. Mijn vader werkte met zeven broers in een bouwbedrijf in Wognum, zij waren mijn voorbeeld. En ook mijn moeder komt uit een ondernemersgezin. We putten er veel kracht uit om als familie te ondernemen, in goede tijden en slechte tijden, zoals toen mijn vaders bouwbedrijf failliet ging. Zelf heb ik altijd aan huis gewerkt in mijn schoonheidssalon. Heel fijn, want zo konden onze drie meiden naast mij opgroeien. Toch is er altijd dat gevoel geweest dat ik meer ‘naar buiten’ wilde, de wereld in, het grote avontuur zoeken.’

‘Een aantal jaar geleden vroeg mijn zus me waarom er eigenlijk geen goede huidverzorging was met honderd procent natuurlijke ingrediënten. Ik deed net de cursus bij Formula Botanica waar je leert natuurlijke verzorgingsproducten te maken. We besloten naast ons werk, ’s avonds en in het weekend, uit te zoeken of we zelf iets konden bedenken.’

 

'Ik mag op avontuur, naar mensen toe'

 

‘Het lag niet voor de hand om samen te werken, dat hadden we nog nooit gedaan. Zij was vroeger van ballet, kleren en de stad en ik meer van de natuur en paarden. Angela ging het huis uit om te studeren, ik ben in Wognum gebleven. Toch zijn we samen aan Food for Skin begonnen en voor mij betekende die samenwerking met mijn zus dat we stappen moesten zetten om bij elkaar te komen. We komen uit twee verschillende werelden. Ik maak mezelf niet klein, maar zij is veel wereldser, heeft bij multinationals gewerkt en teams aangestuurd. Ik ben altijd een éénpitter geweest. Nu werk ik opeens fulltime en krijg ik te maken met marketingtermen waar ik nog nooit van heb gehoord.’

‘Mijn omgeving heeft daar ook aan moeten wennen. Mijn vriendinnen grapten dat ze iets bij me moesten bestellen om me nog te zien. Maar nu heb ik een goed ritme gevonden, qua werk en privé. Angela heeft me daarbij geholpen. Haar gezin was al gewend dat er lange dagen worden gemaakt. Het samenwerken met haar gaat heel goed. We hebben echt nooit ruzie gehad. We vullen elkaar juist aan.’
‘Angela werkt meer in de toekomst en ik van gisteren naar vandaag en volgende week. Zij stippelt het pad uit voor Food for Skin en ik ben de doener. Ik werk aan de achterkant met leveranciers en het productieproces. Dit is de grote stap naar buiten die ik wilde zetten. Ik mag op avontuur, naar mensen toe. Dat is een groot verschil.’

Samenwerken hadden ze eigenlijk nog nooit gedaan, maar dat viel de zussen Ursem zeker niet tegen. 'De combinatie is perfect'
Samenwerken hadden ze eigenlijk nog nooit gedaan, maar dat viel de zussen Ursem zeker niet tegen. 'De combinatie is perfect'
Foto: Dida Mulder

Angela Ursem (50)

‘Als één van de eersten in mijn familie ging ik studeren. Bedrijfskunde in Groningen, omdat ik dan alle kanten op zou kunnen. Ik werd brandmanager bij de toenmalige Lancaster-groep en zo werkte ik me op. Vervolgens verhuisden we naar Silicon Valley in San Francisco voor het softwarebedrijf van mijn man. Ik ging er interimmen voor G-Star en was ik hoofd pr tijdens de NY Fashion Week waar 1.500 journalisten op afkwamen.’

‘Daarna was ik tien jaar interim marketingmanager voor grote merken als Nike en Albert Heijn. Die energie, dat tempo en die resultaatgerichtheid passen perfect bij me. Maar in mijn privéleven ging ik me steeds meer verdiepen in duurzaamheid. Eerst de zonnepanelen en de auto, maar ik ging ook kijken naar alle spullen die bij ons in de badkamer stonden. Ik schrok van het gebruik van microplastics en ‘hormoon-verstorende’ ingrediënten. Voor mezelf wilde ik iets anders. En daarover raakte ik met Cathy in gesprek. Het was echt toevallig dat zij net een cursus organisch formuleren aan het volgen was, waar je leert producten samen te stellen.’

‘We spraken af uit te zoeken of we zelf iets konden bedenken en te kijken waar het schip zou stranden. Nou, in 2020 kregen we goedkeuring van het lab, maar ging ook alles dicht vanwege corona. Ik vond het een signaal van de aarde, we zijn te gek bezig. Alles stond op losse schroeven, dus ik vond dat het perfecte moment om voor Food for Skin te kiezen. Ik houd wel van een beetje risico.’

 

'Mijn zus heeft mega snel geleerd'

 

‘Cathy en ik hadden nog nooit eerder samengewerkt. Maar ze weet alles van de huid en ingrediënten, en ik weet alles van marketing sales. De combinatie is perfect. Ook al hebben we heel verschillende persoonlijkheden en achtergronden. Cathy is wat meer op zichzelf, wat meer van de achtergrond. Ik sta graag tussen de mensen. Niet bang om op het podium te staan, om risico’s te nemen. Cathy zoekt wat meer de vertrouwde paden. Ik ben wat meer van vernieuwing.’

'Ze moet regelmatig buiten haar comfortzone treden, maar dat doet ze super. In het begin vond ze het lastig om te zeggen dat ze iets niets wist. Haar wereld is een stuk groter geworden en ze heeft mega snel geleerd. Ik heb van haar geleerd dat ik meer geduld moet hebben. Ik schiet heel snel in de actie-stand, nu dit en nu dat. Zij laat dingen wat meer z'n beloop en stapt op de rem als dat nodig is.’

Allemaal familieNederland telt duizenden familiebedrijven, maar hoe is het eigenlijk om in zo’n bedrijf te werken met je vader, zus, dochter, moeder, broer of neef? Levert dat vaak spanning op, of begrijp je elkaar ook zonder woorden? Forum spreekt ondernemende familieleden, over hun drijfveren en relatie met elkaar. Lees onderaan deze pagina andere afleveringen uit de serie.

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.