Kathmann in podcast Haagse Bluf: 'Ik zou de Tweede Kamer hacken'

05-07-2024

De cyberoorlog is allang begonnen, zegt Barbara Kathmann in de podcast Haagse Bluf. Toch leeft het onderwerp amper in de politiek, merkt ze en worden politici die zich bezighouden met cybersecurity zelfs meewarig aangekeken.

 

Barbara Kathmann zit namens GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Zij geeft in de nieuwste aflevering van de podcast haar visie op cyberveiligheid. Aan bod komt de rol van bedrijven in hun eigen online beveiliging, en ook hoe overheid en het bedrijfsleven beter kunnen samenwerken bij cybersecurity. Voor het mkb zouden er bijvoorbeeld oefeningen kunnen komen, of een speciaal meldpunt 115. Kathmann ziet graag dat elk bedrijf een soort digitale BHV'er krijgt. Is dat haalbaar?

 

Virussen

Kathmann is een van de weinige Kamerleden die zich intensief met cyberveiligheid bezighouden. Op het onderwerp wordt in de politiek een beetje neergekeken, aldus de GroenLinks-PvdA'er. Of nog erger: het krijgt helemaal geen aandacht. Maar is het niet enorm belangrijk dat we online veilig zijn tegen virussen, en ransomware en meer digitale dreigingen? 

 

In deze aflevering van de podcast vertelt Kathmann over die cyberoorlog - hoe kwetsbaar is Nederland eigenlijk? - en we leggen haar ook 'langs de meetlat'. Hoe ondernemend is zij zelf? Welke ondernemer bewondert zij en waarom? En wat zou zij een keer platleggen, als ze in de schoenen van een hacker mocht staan? Kathmann zegt dat dat de Tweede Kamer zou zijn. 'Volgens mij is dat de enige manier om mensen de urgentie ervan in te laten zien.'

 

Abonneer je

Luister deze aflevering in z'n geheel in je favoriete podcast app, of kijk op onze speciale pagina die aan Haagse Bluf is gewijd: Podcast Haagse Bluf | VNO-NCW en MKB-Nederland | VNO-NCW

Vergeet je niet te abonneren op Haagse Bluf, dé podcast waar politiek en ondernemen samenkomen.