Hartverwarmend: deze ondernemer bezorgt anderen een fijne Kerst

13-12-2021

Als horecaondernemer heeft hij zelf een zwaar jaar achter de rug. En toch organiseert Yilmaz Iyi van GrandCafé Efes in Kampen een kerstdiner voor mensen die het niet zo breed hebben. 'Het liefst zou ik iedereen wel willen uitnodigen.'

 

'December is een maand die veel mensen er juist aan herinnert wat ze niet hebben. Acht jaar geleden bedachten mijn broer Appie en ik het plan om juist die mensen in het zonnetje te zetten. Wij hebben een eetcafé in Kampen, Efes. Het hele jaar zijn we eigenlijk commercieel bezig, en dan is het goed om even op de rem te trappen en te kijken wat je voor een ander kunt doen. Zo kwamen we op het idee om mensen die het niet breed hebben, uit te nodigen voor een kerstdiner op onze kosten. Daar zijn we jaren geleden al mee begonnen.'

 

'Dan is de vraag natuurlijk: hoe vind je die? Dat was niet al te moeilijk. We hebben de hulp ingeschakeld van het Leger des Heils en van de Voedselbank. En onze vaste gasten hebben we ook gevraagd om mensen aan te dragen. Er zijn echt meer mensen dan je denkt die met kerst anders brood eten. Wat dat betreft is wat wij doen natuurlijk ook een druppel op een gloeiende plaat, maar toch, iedere actie is er één. Via de mail kreeg ik de aanmeldingen binnen en als je dan leest hoeveel zwaar sommige mensen het hebben… Soms door ziekte. En gezinnen met kinderen raken mij extra. Het liefst zou ik iedereen willen uitnodigen.'

'Mijn grote droom is dat dit concept landelijke bekendheid krijgt en dat andere ondernemers ons idee overnemen', zegt Yilmaz Iyi. Rechts naast hem staat zijn broer Appie, met wie hij het café runt en de diners organiseert
'Mijn grote droom is dat dit concept landelijke bekendheid krijgt en dat andere ondernemers ons idee overnemen', zegt Yilmaz Iyi. Rechts naast hem staat zijn broer Appie, met wie hij het café runt en de diners organiseert
Foto: Mark Horn

'De afgelopen jaren hebben we een paar keer een tent voor onze zaak opgezet en die gezellig en warm ingericht. Andere jaren hebben we een winterterras ingericht. Zo'n tachtig gasten hebben we vervolgens een driegangendiner geserveerd en een cadeautje mee naar huis gegeven. Wat kregen we blije reacties. Vorig jaar konden we dit door corona niet doen en toen hebben we besloten om maaltijden te gaan bezorgen. Ja, zelf hebben we ook een zwaar jaar gehad, maar dat weerhoudt ons er niet van om dit toch te doen. Maar het is toch minder leuk dan mensen uitnodigen en hen een echt kerstfeest bezorgen. Je wilt iemand kunnen knuffelen, in de ogen kunnen kijken en een praatje maken. Hopelijk kan dat snel weer.'

 

'Mijn grote droom is dat dit concept landelijke bekendheid krijgt en dat andere ondernemers ons idee overnemen. Dat lijkt me echt geweldig. Wij moeten soms mensen teleurstellen die zich aanmelden, hoe mooi zou het dan zijn als andere restaurants hetzelfde gaan doen? Als ondernemers moeten we vaak hard werken. Mijn eigen familie moet mij ook al 25 jaar missen met kerst. Maar wat je voor een ander kan doen, is echt onbetaalbaar.'

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.