Het begon met een zelfgebakken taart van moeder Jolanda Verkijk bij het Sportfondsenbad Delft waar ze werkte als receptionist. Nu heeft ze samen met dochter Kelly Scheffer taartenimperium Piece of Cake in Den Hoorn. Of dat altijd goed gaat?
Jolanda Verkijk (62)
‘Dat mensen bij de koffie alleen maar een roze of gevulde koek uit de automaat konden krijgen in het Sportfondsenbad waar ik werkte, was me een doorn in het oog. Voor een cursus customer journey moest ik door het zwembad lopen en kijken wat ik anders zou doen. Dat was voor mij de reden om twee appeltaarten – met appels uit eigen tuin – mee te nemen naar mijn werk, om die dan maar de verkopen. Mijn baas vond het allemaal prima maar verwachtte er niet zoveel van, totdat een dag later een klant – die hier nog steeds komt – vroeg waar die heerlijke appeltaart vandaan kwam. Om die taarten bij mij af te nemen, moest ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zo is het balletje gaan rollen en zijn Kelly en ik eerst vanuit huis gaan bakken.’
‘Ik heb dezelfde avond nog mijn ontslag ingediend’
‘Ik heb het een tijdje gecombineerd, hier werken en bij het Sportfondsenbad, maar dat werd steeds lastiger. Dan was ik overdag aan het werk bij Piece of Cake en moest ik aan het eind van de middag rennen naar mijn avonddienst bij het zwembad. Toen de man van een collega jong overleed, we hem hier herdachten, en ik me weer eens naar het zwembad moest haasten, knapte er iets bij mij. Dit wilde ik niet meer. Ik heb diezelfde avond mijn ontslag ingediend. Ik had daar de leukste baan ter wereld, maar het was tijd om hier vol voor te gaan. Overigens gebruikt het Sportfondsenbad mij nog steeds als voorbeeld: de receptionist die een cursus volgde en nu met haar dochters en 22 man personeel een eigen zaak heeft.’
‘Ik hield altijd al van bakken. Zo maakte ik Mickey Mouse taarten toen de kinderen klein waren. Het leukste vind ik experimenteren. Vroeger deed ik dat met kookboeken, nu speur ik het internet af. Samen met onze taartenbakker Steven probeer ik van alles uit, bijvoorbeeld als er te veel crème fraîche is geleverd, of als hij aankomt met rabarber uit zijn eigen kas. We proeven, ruiken, proberen steeds wat nieuws. We gooien sowieso niks weg. Als ik jarig ben, maak ik wat extra’s om uit te delen aan onze klanten en ik bak mijn favoriete MonChou-taart.’
Allemaal familieNederland telt duizenden familiebedrijven, maar hoe is het eigenlijk om in zo’n bedrijf te werken met je vader, zus, dochter, moeder, broer of neef? Levert dat vaak spanning op, of begrijp je elkaar ook zonder woorden? Forum spreekt ondernemende familieleden, over hun drijfveren en relatie met elkaar. Lees onderaan deze pagina andere afleveringen uit de serie. ‘Je doet lelijk tegen de mensen van wie je houdt, toch? Dus ook Kelly en ik botsen wel. Kelly is veel jonger, denkt veel zakelijker dan ik. Ik denk echt niet meer aan later, later is nu. Kelly is een echte ondernemer. Ik deel met gerust hart dure Magnumijsjes uit aan het personeel. Terwijl de vriend van Kelly – met wie ze nu ook Café Johannes in Delft heeft geopend – dan tegen ons zegt: willen jullie nou naar Zeeland of naar Bonaire op vakantie? Maar zo vullen we elkaar ook aan. Ik vind het lastig om vrij te nemen, maar gelukkig overtuigen Kelly en haar zus me af en toe. We hebben heel veel voor elkaar over. Want met je eigen kinderen ondernemen is natuurlijk fantastisch.’