Ach mens, ga toch koken

05-03-2015

8 maart is Internationale Vrouwendag. Een Forum-fotostrip over de lange weg naar gelijke rechten voor vrouwen.

Everett Collection / HH en Spaarnestad Photo

Links: New York, 8 maart 1898. De allereerste vrouwenstaking tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Daarna volgen er meer. Uiteindelijk is dit de basis van Internationale Vrouwendag.

 

Rechts: Voor veel vrouwen was het rond de vorige eeuwwisseling net als voor mannen noodzakelijk om te werken. Zwaar werk, lange dagen en slecht betaald.

Corbis/HH en Spaarnestad Photo

Links: Onderneemsters waren rond 1898 vooral te vinden in de bouw en de handel.

Spaarnestad Photo en Keystone/HH

Links: Actief kiesrecht, het recht om een stem uit te brengen, kregen Nederlandse vrouwen in 1919. Maar achterstelling bleef: tot 1957 waren vrouwen feitelijk gelijksteld met een kind. Zonder haar man mocht ze nog geen fiets kopen.

 

Rechts: In 1979 komen de Verenigde Naties met het Vrouwenverdrag om alle vormen van discriminatie van vrouwen uit te bannen.

*tijdens de tweede feministische golf
*tijdens de tweede feministische golf

Links: Bijna driekwart van de mannen verdient 70 procent van het wettelijk minimum loon en is daarmee economisch zelfstandig. Van de vrouwen is nu zo'n 53 procent economisch zelfstandig tegenover ruim 40 procent in 2003.

 

Rechts: Meisjes leren? Rond 1900 werd dat toch niet echt nodig gevonden. 'Een vrouw hoort in het huishouden, niet in de werkplaats', werd toen gezegd. Inmiddels zijn meisjes op alle opleidingsniveaus in de meerderheid.

Peter Blok/HH, Bert Verhoef/HH en Thuring

Midden: VNO-NCW gaat samenwerken met de Unie van Vrouwelijke Ondernemers Nederland (UVON) om én meer vrouwelijke bestuurders te krijgen én meer meisjes te interesseren voor ondernemerschap.

 

Rechts: Wilhemina Frijlink, voorzitter van UVON, komt eind '95 als eerste vrouw in het algemeen bestuur van VNO-NCW.

Bert Nienhuis/HH en Jaap Arriens/HH

Links: De eerste vrouw die door werkgevers naar de Sociaal-Economische Raad wordt afgevaardigd is in 2005 Bertha Verhoeven. 'Het werd eens tijd', zei de voorzitter van de Metaalunie.

 

Rechts: Minister Jet Bussemaker komt samen met VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer met het plan een database voor topvrouwen aan te leggen.

 

Bronnen: SER-Bulletin, Emancipatiemonitor 2012 en 2014, Vrouwen leven en werken in de twintigste eeuw, CBS, De Werkgever, Forum, Ministerie EZ, Evolutie, Atria, archief VNO-NCW, Intermediair, NRC Handelsblad.

Wat, geen mannendag? Klopt: officieel bestaat er geen mannendag. Er is in 1999 in Trinidad en Tobago wel een initiatief genomen om 19 november tot Internationale Mannendag uit te roepen. Maar die dag is nooit officieel erkend. Wie toch mannendag wil vieren kan nog wel op 23 februari in de voormalige Sovjetrepublieken terecht.