14 jaar en voor 1 dag de baas van een groot bedrijf? Dat kan dus!

25-01-2018

Voor één dag de baas zijn van een groot bedrijf. En zo een waardvol contact opdoen voor later. Vandaag kan dat en staan ruim 200 kinderen even aan de top van Nederland dankzij de Baas van Morgen van JINC.

 

Ruim 200 kinderen nemen vandaag voor één dag het roer over van ceo’s van succesvolle bedrijven, directeuren van overheidsinstellingen en van politici. Ze gaan aan de slag met vraagstukken waar de directeuren zich normaal zélf over buigen. Wat doen de bazen van Transavia, Loyens & Loeff en TomTom nou eigenlijk op een dag?

 

Hans de Jong, ceo van Philips Benelux, heeft al vaker zijn plek voor een dag ‘afgestaan’

Foto: JINC

Tweet Albert HeijnDe kinderen leren zo niet alleen hoe het is om leiding te geven en hoe een bedrijf precies in elkaar zit, maar doen ook een waardevol contact op voor later. De ceo’s beloven hun jonge collega’s dat ze later in hun loopbaan nog eens een beroep op hen mogen doen. Dat doen ze met een beloftekaartje.

 

Dirk Neelis van Transavia deed Radjev (links op de foto) een belofte: hij is maar 1 dag de baas bij Transavia, maar mag altijd een beroep doen op hem voor advies over studie of werk

Foto: JINC

Tweet Dröge en Van DrimmelenEen goede start op de arbeidsmarkt is niet vanzelfsprekend voor al het talent van morgen, aldus het organiserende JINC. JINC is een non-profit organisatie die grotendeels wordt gefinancierd door het bedrijfsleven. De organisatie helpt jongeren (8 tot en met 16 jaar) van de basisschool en het vmbo op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt door beroepsoriëntatie op de werkvloer, het aanleren van (sociale) vaardigheden en het aanbieden van workshops over ondernemerschap. Want ieder kind verdient een eerlijke kans, ook als het opgroeit in een omgeving met minder voorbeelden en rolmodellen om zich aan op te trekken. In Nederland groeien meer dan 600.000 kinderen op in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Zij hebben dromen en talenten, maar vaak ontbreekt het hen aan een waardevol netwerk, de juiste vaardigheden en kennis over beroepen.

 

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer doet voor het eerst mee aan de Baas van Morgen en ontvangt Younes (14 jaar). Hij werd zelfs van huis gehaald door de chauffeur van De Boer.

Foto: Annemarie de Bruyn

Wie doen mee aan de Baas van Morgen? Bijna 170 topvrouwen- en mannen staan op 25 januari hun stoel af aan een leerling van het vmbo of de basisschool. Bijvoorbeeld Kim Liebregts van Tesla, Sjoerd Laarberg van Allianz en Rein de Jong van Coca Cola. Ook Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, doet dit jaar voor het eerst mee. Alle andere ‘bazen’ vind je hier, hier en hier.

De baas van parkeergaragebedrijf P1

Nu: Vladan Jankovic

Straks: Lakisha (16)?

Lakisha (16) nam de stoel over van de baas van parkeergaragebedrijf P1. Ze vroeg zich af hoe P1 nieuwe klanten kan trekken door het gebruik van sociale media en ict:

 

 

De baas van softwarebedrijf Usabilla

Nu: Marc van Agteren

Straks: Rafael (13)?

Rafael (13) was voor één dag de baas van softwarebedrijf Usabilla. Zijn droom is om na het vmbo naar het grafisch lyceum te gaan. En dat talent, dat heeft hij. Kijk maar:

 

De baas van ING Nederland

Nu: Nick Jue

Straks: Jamie (13)?

Jamie (13) mocht Nick Jue van ING aan de tand voelen in dit grappig filmpje. Op niet alle vragen had Jue het antwoord. ‘Ik vind dit echt een hele moeilijke vraag. Je hebt je echt goed voorbereid.’