ECHO nr. 52: Nieuwe portal Access2Markets helpt u bij internationaal ondernemen

14-10-2020

Goed nieuws voor iedereen die goed geïnformeerd internationaal zaken wil doen. De nieuwe portal van de EU, Access2Markets, is nu online.
 

Access2Markets is de opvolger van de Market Access Database (MADB) en EU Trade Helpdesk. U kunt op Access2Markets onder andere informatie vinden over:

  • Invoerrechten
  • Preferentiële regels van oorsprong in handelsakkoorden
  • Informatie over handel in diensten
  • Procedures en formaliteiten die gelden bij invoer in verschillende derde landen
  • Handelsbelemmeringen in derde landen

 

Meer hulp voor beginnende exporteurs
De Commissie heeft een korte introductievideo gemaakt die u een rondleiding geeft door de nieuwe portal. Ook vindt u op de website enkele tutorials over de nieuwe functionaliteiten.

 

De portal bevat ook hulp om preferentiële oorsprongsregels beter te begrijpen. Met behulp van een checklist kunt u kijken of uw product voldoet aan deze regels in een handelsakkoord. De ROSA tool helpt u daarbij. Ook kunt u oorsprongsregels in verschillende handelsakkoorden met elkaar vergelijken.

 
Ook voor import
Wilt u een product invoeren in de EU? Ook dan kunt u Access2Markets gebruiken. De My Trade Assistent biedt de mogelijkheid om Nederland aan te geven als land van bestemming. Zo kunt u meer informatie krijgen over met welke eisen u zoal rekening moet houden bij invoer.

 
Meldpunt handelsbelemmeringen
Als u nog vragen heeft of wanneer u handelsbelemmeringen ervaart in andere landen buiten de Europese Unie, dan kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via handelsbelemmeringen@minbuza.nl.
 

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.