'Twijfel over vaccineren? Laat je informeren'

'Twijfel over vaccineren? Laat je informeren'

Helaas zijn de risico’s van het COVID-virus nog niet weg. Het uitgangspunt van de Kabinetsaanpak is gelukkig om de samenleving open te houden. Maar een hoge vaccinatiegraad is én blijft van belang om verspreiding van het virus tegen te gaan en te zorgen dat mensen minder ziek worden. Daarmee helpt het eventuele nieuwe beperkende maatregelen te voorkomen. Ook binnen bedrijven zelf helpt een hoge vaccinatiegraad te zorgen dat minder mensen ziek worden en voorkomt het uitval. Toch is het soms een moeilijk onderwerp om met elkaar het gesprek over aan te gaan. Daarom hieronder enkele handvatten voor werkgevers.

 

Hoge vaccinatiegraad

Een hoge vaccinatiegraad is dus belangrijk om met elkaar nieuwe beperkende maatregelen te voorkomen en om ziekteverzuim door COVID terug te dringen. Toch zijn er in ons land nog veel mensen níet gevaccineerd of halen ze geen ‘booster’. Bijvoorbeeld omdat ze nog (medische) vragen hebben, moeite hebben met de taal, denken dat het geld kost of vanwege andere redenen. Werkgevers kunnen een rol spelen bij het verhogen van de vaccinatiegraad en daar het gesprek over aangaan. Daarom zijn we vorig jaar de campagne 'Twijfel over vaccineren? Laat je informeren' gestart. Zie hieronder enkele materialen van de campagne die u eventueel kan gebruiken in uw bedrijf.

 

Wat kunt u doen?

Als werkgever kunt u helpen om misverstanden over het coronavaccin weg te nemen en uw medewerkers wijzen op het grote maatschappelijke belang van vaccineren.

Hoe? Bijvoorbeeld door deze informatieve A4-poster (of A3-formaat) over het belang van vaccineren op te hangen in uw bedrijf. Of door een banner (zie onderaan de pagina) met in het kort dezelfde boodschap te delen op sociale media of het intranet van uw bedrijf. Iedereen in Nederland heeft de mogelijkheid voor een herhaalprik. Op dit moment is vaccineren alleen nog op afspraak. Dit kunt u snel en makkelijk regelen via: Ik wil me laten vaccineren - coronatest.nl

Uzelf en werknemers in uw bedrijf of sector kunnen via de website precies zien wat de dichtstbijzijnde vaccinatielocaties zijn: Waar zijn de GGD-priklocaties voor de coronavaccinatie? | Rijksoverheid.nl

 

Ga in gesprek met mensen die twijfelen

Er zijn mensen met twijfels. Ook zijn er mensen die simpelweg niet of onjuist zijn geïnformeerd. Merkt u dat in uw bedrijf? Ga met hen in gesprek. Twijfelt u zelf? Informeer u dan.

 

Om u op weg te helpen hebben we samen met de GGD de Handreiking Communiceren over covid-19 en vaccineren op de werkvloer geschreven. Ook is er een landelijk telefoonnummer van de universitaire ziekenhuizen voor mensen die vragen over de coronavaccins hebben en graag medisch advies willen. Dit nummer is iedere werkdag van 8.30 uur tot 16.30 uur te bereiken via 088-75 55 777. 

Neem ook eens een kijkje op één van onderstaande websites of verwijs mensen daar naar:

Vaccinatie tegen het coronavirus (Rijksoverheid)

COVID-19-vaccinatie (RIVM)

Coronavaccins | College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (cbg-meb.nl)

Alles wat je wil weten over het coronavaccin (amsterdamumc.org)

Coronavirus: veelgestelde vragen in de apotheek (Apotheek.nl)

De informatie over vaccineren is daarnaast beschikbaar in meerdere talen. Ga naar: Getting vaccinated against COVID-19 in the Netherlands (goverment.nl).

 

Acties op maat in een branche, bedrijf of op een bedrijventerrein
Wilt u als werkgever ook acties op maat met de GGD bespreken of verkennen? Neem dan contact op met vaccinatiecovid19@ggdghor.nl. Lees hier een inspirerend artikel.

 

Basisregels

Verder is het goed om medewerkers te blijven wijzen op het belang van simpele zaken als: thuisblijven en testen bij klachten, handen wassen en niezen in de elleboog. Ook ventilatie van bedrijfspanden is van belang. Voor de basisregels en het belang van vaccineren hebben we al eerder enkele banners ontwikkeld die u op deze pagina kunt downloaden: Twijfel over vaccineren? Laat je informeren Daarnaast hebben sectoren zogenaamde ‘coronaplannen’ opgesteld voor het tegengaan van corona op basis van hun kennis en ervaring. Deze plannen vindt u hier: Coronavirus: coronaplannen, regels en veiligheid

 

Toolkit / bannerset 'Twijfel over vaccineren? Laat je informeren'

Onderstaande banners zijn te gebruiken voor social media, nieuwsbrieven, websites en andere online communicatie.