Hou vol, we zijn op kilometer 34

26-03-2021

We zijn een jaar onderweg met de coronacrisis. De zorg en zeker het sociale leven van jongeren en eenzame ouderen staan onder zware druk. Vele ondernemingen staat het water tot aan de lippen. De tweede lockdown duurt al ruim drie maanden en de regering waarschuwt dat er nog niet wordt versoepeld.

Waarom schets ik een somber perspectief? We lopen samen een marathon en zitten inmiddels op kilometer 34. De meeste uitval is tussen de 32ste en 37ste kilometer. Dan is iedereen vermoeid en de finish nog niet in zicht. Daar zijn we ook met de coronacrisis; twaalf maanden bezig, nog twee maanden te gaan en we zien de finish niet.

 

De zomer nadert

Maar de marathon is bijna volbracht. Even doorbijten en dan krijgen we ons normale leven terug. De vaccinaties komen op stoom, eind april is de helft van alle volwassenen gevaccineerd, waaronder de kwetsbaren. De zomer nadert en dan heeft het virus minder vat op ons. Hou vol, we zijn er bijna!

Zet natuurlijk de schouders er nog even onder en steun de ondernemingen die veel van de ellende dragen. Verleng de steunmaatregelen en wees daarin niet pietluttig, juist met het einde in zicht. Echt, we gaan over twee maanden weer open. Een beetje opletten nog, maar dan weer aan de slag en genieten van samen dingen doen. Met alle positieve effecten op de economie.

 

Nieuwe Brainports 

Laten we dus positief denken, onze leiders voorop. En denk ná de crisis toekomstgericht en investeer in opleidingen en kennis. Geef elke universiteit vijf jaar lang 100 miljoen euro voor kennisontwikkeling en onderzoek. Dat kost 7 miljard euro, maar levert ons nieuwe Brainports op. Philips gaf het voorbeeld met het Natlab. Vergeet bij de investeringen het zuiden niet. Dat klinkt chauvinistisch, maar het is gewoon nationaal belang.

 

 

 

Eric van Schagen

voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland