Duurzaamheid wordt een ingewikkeld begrip in Europa

08-04-2022

Soms wacht je jaren op regelgeving uit de EU en soms komt het allemaal tegelijk. Nu Europa moet verduurzamen, is het belangrijk wát we precies duurzaam mogen noemen. Daarvoor ontwerpt de Europese Commissie een zogenoemde Taxonomie die met tientallen criteria definieert welke economische activiteiten als duurzaam kunnen worden aangemerkt.

 

Duurzaam en financiering

Met rapportages moeten ondernemingen aangeven in welke mate hun activiteiten in lijn zijn met de Taxonomie. Dat klinkt misschien wat vaag, maar voor bedrijven kan het belangrijke gevolgen hebben voor hun financiering. Hoe meer bedrijven met de Taxonomie van de EU kunnen aantonen dat zij duurzaam zijn, hoe makkelijker financiering wordt. Kanttekening is dat het tegenovergestelde ook geldt, hoe minder duurzaam, hoe moeilijker een bedrijf in de toekomst aan geld kan komen. Want ook voor financiering komen duurzaamheidsregels.

 

Complex en onduidelijk

Het probleem is dat de methode die voor duidelijkheid moet zorgen, heel complex en veelal onduidelijk is. Moet de Taxonomie worden toegepast op productie, product of toepassingsniveau om maar eens iets te noemen? Denk aan microchips, bijvoorbeeld voor zonnepanelen. Wordt gekeken naar de duurzaamheid van het productieproces, de chip zelf of de toepassing van de chips?

 

Grens aan regels

Bedrijven geven aan dat ze aan de grens zijn gekomen van het aantal regels dat ze in korte tijd kunnen doorvoeren. Het lastige is dat de Taxonomie de komende jaren ook nog verder wordt uitgebreid. Er liggen alweer drie rapporten met potentiële aanvullingen op de plank en het jaar is net begonnen.

 

Zorgvuldig boven snel

VNO NCW en MKB NL steunen de Taxonomie, maar het zou veel schelen als de EU meer rekening houdt met de complexiteit en de tijd die komt kijken bij het toepassen van de verschillende onderdelen van de Taxonomie. Probeer die gefaseerd uit te voeren, zodat bedrijven hem eenvoudiger kunnen implementeren. En bovenal: haastige spoed is zelden goed. Zet zorgvuldigheid boven snelheid. Voor bedrijven hangt hier hun financiering van af, voor Europa groei en innovatie.

 

Joran Rust

Beleidssecretaris sustainable finance