24 OKT, 2024 • Europees nieuws

Voorwoord Blik op Europa Oktober

Volop beweging in beleidsmatig ‘niemandsland’

Beleidsmatig Brussel zit tot eind van dit jaar nog even in het ‘niemandsland’ tussen de vorige en de volgende Europese Commissie. Terwijl de nieuwe leden van het in juni jl. gekozen Europese Parlement zich nestelen in hun nieuwe kantoren en commissies, draaien de kandidaat-commissarissen en hun staven overuren om de juiste briefings gereed te hebben om tijdens de parlementaire hoorzittingen begin november listige vragen van bloeddorstige MEPs soepel te kunnen ontmijnen.

De rest van de Brusselse bubbel is bezig uit te tekenen wat de strategische beleidslijnen van de nieuwe Commissie worden op basis van een zestal recent verschenen ankerdocumenten. Van de zijde van de Commissie zijn dat de Politieke Richtsnoeren en de Missie-brieven aan de kandidaatcommissarissen. Daarnaast staan het rapport van Enrico Letta over de Interne Markt, het rapport van Mario Draghi over de concurrentiekracht, het rapport van Peter Strohschneider over de toekomst van de landbouw, en het volgende week verwachte rapport van Sauli Niinistö over de voorbereiding van onze samenlevingen op mogelijke ontwrichting door internationale ontwikkelingen.

Het Draghi rapport is echt heel goed geschreven en gedocumenteerd en zal een flinke impuls geven aan de aanpak van de toenemend kloof in concurrentiekracht tussen de EU en haar belangrijkste tegenspelers. Als we, om één voorbeeld te noemen, zien dat de VS in staat is 52% van het Venture Capital in de wereld te mobiliseren voor financiering van start-ups en scale-ups, en de EU slechts 5%, dan is die afstand schrikbarend groot. Innovatie moet heel hoog op de zich uitkristalliserende nieuwe Commissie-agenda komen.

Eveneens met het oog op de komende vijfjarige EU-agenda organiseerde onze Poolse zusterorganisatie in de in idyllisch herfstlicht gehulde Oostzeebadplaats Sopot het jaarlijkse European Forum for New Ideas (EFNI). Na de recente verkiezingswinst van de centrumrechtse Donald Tusk op de nationalistisch-populistische PiS partij proefde je daar het herwonnen zelfvertrouwen dat Polen een groeiende machtsfactor in de EU zal zijn. Met volle steun ook van de VS die op de as Tusk – Von der Leyen – de nieuwe Amerikaanse president hun hoop vestigen en Polen zien als extra veiligheidsanker op ons continent. Maar Polen weet ook dat het nog een lang traject is om bij de top van de EU te komen, dat de huidige coalitie fragiel is, en dat hun regio instabiel is. Bij het Poolse EU-voorzitterschap, dat in januari gaat beginnen, wil het land met name ook inzetten op veiligheid en cybersecurity.

Over de internationale context kun je natuurlijk eindeloos uitweiden. De afgelopen dagen kregen in Brussel vooral de verdere internationalisering van het Oekraïneconflict, de effectieve ondermijning van de Moldavische verkiezingen door Rusland de aandacht. En natuurlijk wacht iedereen op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen, wellicht nog meer bepalend voor de EU dan haar eigen verkiezingen in juni.

De focus van de bijdragen in deze Blik op Europa sluiten mooi aan bij de kernpunten van onze EU-agenda. De bijdrage van Vice-President van de Europese Investeringsbank, Robert de Groot, gaat in op de belangrijke rol van de EIB bij de financiering van de enorme investeringsbehoeften van de EU om de groene, technologische en veiligheids-transities mogelijk te maken. Het feit dat de Europese Commissie heeft voorgesteld om de handhaving van de ontbossingswetgeving op te schorten geeft aan dat er écht iets schort aan de administratieve lastendruk die veel recente EU-wetgeving met zich brengt. De bijeenkomst van de D9+ en B9+ groepen van digitale voorlopers in de EU illustreert het belang van digitalisering en innovatie op de agenda. En de noodzaak om iets te doen aan de wijze waarop directe importen de Interne Markrtregels van de EU ondermijnen laatzien hoe een nieuw evenwicht tussen open handel en voorkomen van misbruik daarvan hard nodig is.

We wensen u weer veel leesplezier.

brusselpolenverkiezingen