Minder valse eurobiljetten tijdens coronacrisis

31-08-2020

In het eerste halfjaar van 2020 is 23 procent minder valse biljetten uit circulatie gehaald dan in de eerste helft van 2019. Het waren er toch nog ruim 15.700. De afname concentreerde zich in het tweede kwartaal van 2020 en kan worden toegeschreven aan de economische lockdown tijdens de coronacrisis. Er werd minder gekocht aan de kassa tijdens de lockdown en zeker in het begin van het tweede kwartaal werd er minder vaak contant betaald. De waarde van de contante betalingen aan de toonbank halveerde aanvankelijk zelfs, maar lijkt zich weer langzaam te herstellen.

 

50 eurobiljet

Vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop (wereldwijd 25 miljard eurobiljetten) is de kans op het aantreffen van een vals biljet klein. De verreweg meest vervalste coupure in Nederland blijft het 50 eurobiljet. Ook het aandeel van de vervalsingen met een 'lage kwaliteit' is onveranderd groot.

 

Echtheidskenmerk

Eurobiljetten zijn eenvoudig te controleren door de echtheidskenmerken te verifiëren. Dat kan handmatig met behulp van de kijk-voel-kantelmethode. Met deze methode kan het merendeel van de valse biljetten snel worden herkend. Winkeliers controleren eurobankbiljetten steeds vaker met behulp van detectieapparaten die door de Europese Centrale Bank zijn gecertificeerd.

 

Controleren op echtheid

Meer informatie over echtheidscontrole is te vinden op de webpagina 'Controleren op echtheid' van De Nederlandse Bank. Een goede controle zorgt ervoor dat verdachte biljetten vlug worden opgespoord, waardoor voorkomen kan worden dat criminelen ongestraft met valse biljetten kunnen betalen.

 

Klik hier voor meer informatie over controleren op echtheid.