Kosteloos ontwikkeladvies geeft zicht op arbeidsmarktmogelijkheden

31-08-2020

Werkenden en werkzoekenden in Nederland kunnen per 1 augustus kosteloos een ontwikkeladvies aanvragen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Daarmee krijgen mensen zicht op de mogelijkheden op de huidige arbeidsmarkt. Is het nodig om bij te scholen, liggen er kansen in een andere sector of zit u goed op uw plek? Dat zijn vragen waarmee de loopbaanadviseur kan helpen, zodat mensen zich beter kunnen voorbereiden op een mogelijke overstap naar ander werk. Als gevolg van de coronacrisis verandert de economie ingrijpend. Werk wordt vaker digitaal uitgevoerd, er komen nieuwe banen bij en tegelijkertijd verdwijnen er banen. Het kabinet wil mensen helpen om zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit.

 

Arbeidsmarktkansen

In het ontwikkeladvies krijgen mensen beter zicht op de arbeidsmarktkansen die er in deze crisis voor hen zijn. Ook kunnen loopbaanadviseurs mensen ondersteunen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of tips geven bij het zoeken en solliciteren naar werk. Aan het einde van het traject krijgt de deelnemer een ontwikkelplan mee, waarin acties staan die iemand kan ondernemen om beter voorbereid te zijn op de toekomst. Iedereen tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd kan gebruikmaken van deze mogelijkheid. Naar verwachting zullen zo'n 20.000 mensen dat de komende maanden doen. Om mee te doen, hoeven deelnemers zich alleen aan te melden bij een loopbaanadviseur bij hen in de buurt. De loopbaanadviseur vraagt vervolgens subsidie aan en handelt de administratie verder af.

 

NL Leert Door

Met de mogelijkheid om kosteloos een ontwikkeladvies te volgen is het programma NL Leert Door definitief uit de startblokken. Dat programma helpt werkenden en werkzoekenden zich voor te bereiden op veranderingen op de arbeidsmarkt, aan de hand van kosteloze ontwikkeladviezen en online scholing. Het kabinet stelt hiervoor 50 miljoen euro beschikbaar. Werknemers kunnen bovendien gebruik maken van bestaande regelingen zoals de fiscale studieaftrek of de mogelijkheden die hun werkgever of Opleidings- en Ontwikkelingsfonds biedt.

 

Kijk hier voor meer informatie over het kosteloos ontwikkeladvies.