KLM en TU Delft presenteren eerste vlucht Flying-V

07-09-2020

Het schaalmodel van het nieuwe energiezuinige vliegtuig de Flying-V heeft een eerste testvlucht gemaakt. Anderhalf jaar geleden kondigde Technische Universiteit Delft en KLM tijdens de International Air Transport Association 2019 de start van het ontwerp van de Flying-V aan en na uitgebreide windtunneltests en grondtesten is de eerste testvlucht is een feit.

 

Duitse vliegbasis

Afgelopen maand reisde een team van onderzoekers, ingenieurs en een dronepiloot van de TU Delft naar een vliegbasis in Duitsland voor de eerste testvlucht. KLM besloot vorig jaar het onderzoek van de TU Delft te sponsoren. ''Wij willen laten zien dat we niet alleen duurzaamheid prediken maar ook daadwerkelijk stappen zetten,'' stelt Pieter Elbers, president-directeur van KLM.

 

Energie-efficiënt

De Flying-V is een ontwerp voor een energie-efficiënt lange-afstandsvliegtuig. Het ontwerp van het vliegtuig integreert de passagierscabine, het vrachtruim en de brandstoftanks in de vleugels, waardoor een spectaculaire V-vorm ontstaat. Computerberekeningen hebben voorspeld dat de verbeterde aerodynamische vorm en het verminderde gewicht van het vliegtuig het brandstofverbruik met 20 procent kan verminderen in vergelijking met het meest geavanceerde vliegtuig van vandaag.

 

Samenwerking en innovatie

KLM presenteerde het schaalmodel voor het eerst tijdens het honderdjarige bestaan van KLM in oktober 2019. Inmiddels zijn diverse partners bij het project betrokken, waaronder fabrikant Airbus. Elbers: ''De luchtvaartsector verduurzamen moet je samen doen. Samenwerking met partners en het delen van kennis brengt ons allemaal verder. Daarom zullen we met alle partners het concept van Flying-V verder uitwerken. De volgende stap zal zijn om de Flying V te kunnen laten vliegen op duurzame brandstof''.

 

Klik hier voor de beelden van de vlucht.