Startup

Startups zijn onmisbaar voor vernieuwing en innovatie in Nederland. Ze ontwikkelen technologieën en businessmodellen die disruptive kunnen zijn en bestaande systemen en markten op zijn kop zetten. Nederland kent op dit moment nog relatief weinig doorgroei van innovatieve startups (scale-up), terwijl deze juist zorgen voor banen en economische groei. De juiste infrastructuur is er wel in ons land, maar die moet beter benut worden.

 

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben daarom een plan gemaakt van zaken die aangepakt moeten worden om startups optimaal te laten groeien. Zo moet er meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs komen. Daarnaast moeten startups die ontstaan uit de academische wereld de ruimte krijgen om zich te professionaliseren. Voor startups is het vinden van financiering nu nog te lastig. Investeren in durfkapitaal moet daarom aantrekkelijker worden.

 

Bestaande bedrijven en startups moeten elkaar gaan vinden om zo kennis en kunde met elkaar te delen. Hiervoor is het programma COSTA gelanceerd dat zich richt op het versterken van de samenwerking tussen corporates en startups. Ook de overheid kan een grotere rol spelen bij het laten groeien van startups door als launching customer op te treden.

Lees meer