Startup

Startups zijn onmisbaar voor vernieuwing en innovatie. Ze ontwikkelen technologieën en businessmodellen die disruptive kunnen zijn en bestaande systemen en markten op hun kop zetten. Nederland kent nog relatief weinig doorgroei van innovatieve startups (scale-up), terwijl deze zorgen voor banen en economische groei. De juiste infrastructuur is er in ons land, maar die moet wel beter benut worden.

Plan van aanpak startups

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben daarom een plan gemaakt van zaken die moeten worden aangepakt om startups optimaal te laten groeien. Zo moet er meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs komen. Daarnaast moeten startups die ontstaan uit de academische wereld de ruimte krijgen om zich te professionaliseren. Voor startups is het vinden van financiering nu nog te lastig. Investeren in durfkapitaal moet daarom aantrekkelijker worden.

 

Samenwerking corporates en startups

Bestaande bedrijven en startups moeten elkaar gaan vinden om kennis en kunde met elkaar te delen. Hiervoor is het programma COSTA gelanceerd dat zich richt op het versterken van de samenwerking tussen corporates en startups. Ook de overheid kan een grotere rol spelen bij het laten groeien van startups door als launching customer op te treden.

 
Lees meer
Boekje
Ondernemen voor brede welvaart
23-03-2021
Ondernemersagenda voor herstel en groei
Om onze Agenda 2030 te kunnen realiseren, moeten we de realiteit van vandaag onder ogen zien: ondernemers moeten door de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog zien te komen en daarvan herstellen. Wat daarvoor nodig is, komt aan de orde in onze nieuwe Ondernemersagenda voor herstel en groei.