VNO-NCW verwelkomt ambitieuze Europese klimaatplannen

17-09-2020

De opwarming van de aarde is één van de meest urgente problemen in de wereld. VNO-NCW verwelkomt daarom het ambitieuze en allesomvattende klimaatplan van de Europese Commissie dat deze week is gepresenteerd door commissievoorzitter Von der Leyen en Eurocommissaris Frans Timmermans. ‘Dit is een gamechanger. Met deze plannen kan Europa de wereldwijde klimaatkoploper worden waar de nieuwste innovaties plaatsvinden,’ aldus de ondernemingsorganisatie.

 

Op Europese schaal

‘Door de Europese schaal van de plannen en de nieuwe Europese investeringsfondsen wordt een veel grotere impact mogelijk in alle EU-lidstaten. Mét behoud van werkgelegenheid en een eerlijk Europees speelveld voor ondernemers. De EU toont met deze plannen leiderschap en pakt de regie om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen,’ zegt VNO-NCW.

 

Reuzenstap

Dat het een reuzenstap is die Europa wil gaan maken blijkt uit de cijfers. Om de uitstoot in 2030 met 55 procent te verminderen moet Europa de komende 10 jaar 5 keer zo snel de uitstoot gaan reduceren als in de afgelopen 30 jaar. Voor het bereiken van dit ambitieuze doel zijn volgens VNO-NCW een goede werking van het Europese emissiehandelssysteem (ETS) en de juiste inzet van alle beschikbare fondsen belangrijk. Ook helpen de EU-plannen de CO2-uitstoot van auto’s terug te dringen door nieuwe eisen te stellen. Ook andere sectoren kunnen van de plannen profiteren met bijvoorbeeld duurzamere woningen, meer gebruik van de trein en veel aandacht voor de rol van waterstof.

 

Afstemmen met nationale plannen

Volgens VNO-NCW is het nu zaak de nationale klimaatplannen optimaal af te stemmen op de nieuwe Europese plannen. Zo kan het doel van CO2-reductie worden gerealiseerd met de beste uitkomsten voor een duurzame economie en werkgelegenheid.