Op de groene ladder - het zesde cluster

11-04-2023

Het bedrijfsleven wil het klimaatdoel van het kabinet van 55% CO2-reductie halen en heeft in de industrieplannen in uitvoering die daar toe op tellen. Maar hoe werkt de Nederlandse maakindustrie aan een klimaatneutrale, circulaire en groene toekomst? Dat laten we zien in de videoserie 'Waar sta jij op de Groene Ladder?'.

 

Groene ladder

Met een groene ladder reizen we deze maanden langs alle zes industriële clusters om de voortgang in beeld te brengen en tevens te spreken over de uitdagingen. Deze vierde aflevering gaat over het zogeheten zesde cluster. Aan het woord komen Barbara Huneman (voorzitter zesde cluster), Bert Frowijn (Twence), Ben Knapen (DYKA Group). Eerder waren we al in Rotterdam, Chemelot en Noord-Nederland om te spreken met bedrijven en bestuurders daar.

 

Wat is het zesde cluster?

Het zesde cluster omvat circa 350 productielocaties in heel Nederland, gevestigd buiten de grote vijf regionale industriële clusters, die werken aan de klimaattransitie. Van glas-, kunststof-, keramiek-, papier-, tot bijvoorbeeld voedingsmiddelenfabrikanten of chemische bedrijven. Maar ook ondernemingen die zich richten op hergebruik van afval.

 

Focussen op de uitvoering

Het zesde cluster heeft ambitieuze plannen. Maar vaak zitten ze niet in de buurt van de juiste elektrakabels om al volledig te kunnen overstappen met hun processen op groene stroom. Ook kunnen ze bijvoorbeeld geen CO2 opslaan of is er nog onvoldoende aanbod van groene waterstof. Daarnaast speelt dat ze veelal niet worden ondersteund bij de aanschaf van nieuwe technologie die nog niet rendabel is en soms is technologie om te kunnen verduurzamen er nog niet. Dit speelt bijvoorbeeld bij allerlei processen op hele hoge temperaturen. Toch zitten de bedrijven vol ambitie en willen ze sneller. Ook kunnen veel van de bedrijven uit het zesde cluster een grote rol spelen om het elektriciteitsnet beter in balans te houden door gebruik van bijvoorbeeld boilers.

 

‘Geen nieuwe lasten, maar aansluitingen’

Samen met hulp van (regionale) overheden en netbeheerders wil het zesde cluster de problemen die er zijn komende jaren oplossen. ‘Nog hogere lasten helpen daarbij niks. Nieuwe kabels en aansluitingen wel, want alleen dan kan de transitie ook echt plaatsvinden en versnellen,’ aldus Frits de Groot, energie-expert van VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

 

 

 
Meer weten?

Kijk op https://www.industrieaanbodaannederland.nl