'Internationale grondstoffendeal bevordert circulaire economie'

04-03-2016

Wanneer wordt iets als grondstof gezien en wanneer is het afval? Met de ondertekening van een internationale grondstoffendeal vandaag tussen Nederland, Frankrijk, Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk komt er voor deze landen duidelijkheid. 'Deze deal bevordert de circulaire economie', aldus VNO-NCW dat deze eerste grensoverschrijdende Green Deal heeft ondertekend.

Goed voor milieu en bedrijvigheid
'Om onze economie groener te maken, wil ik de duurzame koplopers uit het bedrijfsleven ruimte geven om te innoveren', zei staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) vandaag bij de ondertekening in Brussel. Het doel van de deal is volgens haar: 'Door grondstoffen opnieuw te definiëren en het gelijk te trekken met onze buurlanden, wordt het gemakkelijker voor bedrijven. Hiermee helpen we ook het milieu en brengen we de bedrijvigheid tussen de landen in het Noordzeegebied in een stroomversnelling.
Grondstoffen als aluminium en lood die overblijven na afvalverbranding, als ook recyclebaar plastic, eindigen nu nog te vaak als afval. Ze zijn internationaal moeilijk verhandelbaar omdat aan de grens anders tegen deze reststoffen wordt aangekeken.

Voor ondernemers duidelijker
VNO-NCW is blij met de internationale afspraken. Daarmee komt namelijk een einde aan onzekerheid bij ondernemers over welke status materiaal heeft in onze omringende landen. Verschillen tussen landen zorgden jarenlang voor verwarring bij ondernemers, wat bijdroeg aan onbedoelde overtredingen in het transnationale vervoer, aldus de ondernemingsorganisatie die blij dat het voor ondernemers nu veel duidelijker wordt. Dat betrokken overheden investeringen in het gebruik van secondaire grondstoffen willen bevorderen, is volgens VNO-NCW een goede zaak omdat het circulaire economie bevordert.