Forum-verkiezingsenquête: VVD blijft dé ondernemerspartij

10-03-2021

Als alleen ondernemers op 17 maart zouden gaan stemmen, werd formeren een eitje. Met een stuk of 66 zetels voor de VVD, 23 voor het CDA en nog eens 14 voor D66 was de door hen meest gewenste coalitie snel gesmeed. Dat blijkt uit de Forum-verkiezingsenquête van eind februari waar 460 leden van de regionale ondernemersverenigingen van VNO-NCW aan meededen.

 

VVD blijft dé ondernemerspartij

Van hen liet 44 procent weten van plan te zijn om op de VVD te gaan stemmen. De tweede partij onder ondernemers is – op gepaste afstand – het CDA met 15 procent van de stemmen. Zo’n 3 procentpunten meer dan vier jaar geleden. Op de derde plaats komt D66 met 9 procent, een procentpuntje minder dan de vorige keer. Zo’n 6 procent vulde in nog niet te weten voor wie te kiezen in het stemhokje.

 

Voorkeur voor VVD-CDA-D66-coalitie

Een nieuwe coalitie bestaande uit VVD, CDA en D66 zou de voorkeur hebben van 23 procent van de ondernemers. Op de voet gevolgd door de 22 procent ondernemers die het liever helemaal hetzelfde houden: zij willen het liefst weer een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

 

Rutte, Hoekstra of Kaag als premier

De voorkeur voor een min of meer vergelijkbare coalitie is logisch aangezien 68 procent van de ondernemers laat weten enigszins (54%) tot zeer tevreden (14%) te zijn over het beleid dat de huidige coalitie heeft gevoerd. Zo’n 25 procent is juist enigszins (12%) tot zeer ontevreden (13%).

Over wie het nieuwe kabinet straks moet gaan leiden, is de meerderheid van ondernemers het eens: dat moet wederom Mark Rutte zijn. Op de tweede plaats staat Wopke Hoekstra. Ook Sigrid Kaag wordt relatief veel genoemd. Vooral haar internationale ervaring maakt ondernemers enthousiast.

 

Economie en klimaat topprioriteiten

Gevraagd naar de prioriteiten voor het nieuwe kabinet noemt bijna een derde herstel van de economie als topprioriteit. Een goede tweede is het klimaat. ‘Omdat de klimaatcrisis de volgende is waar we ons voor moeten wapenen en we geen tijd te verliezen hebben omdat deze problemen de huidige zullen overstijgen', stelt een VVD-stemmer. Ook zorg en onderwijs worden veel genoemd als topprioriteit, evenals het bouwen van woningen.

 

Lees het volledige artikel ‘Forum-verkiezingsenquête: ondernemers willen door met Rutte’.