CoSta Award voor samenwerking KPN met startup OPT/NET

29-09-2021

KPN heeft de tweede editie van de CoSta Awards gewonnen voor de meest innovatieve en impactvolle samenwerking tussen een corporate bedrijf en een startup. Hiermee treedt KPN in de voetsporen van ASML, dat vorig jaar de eerste winnaar was. CoSta is een programma van VNO-NCW en MKB-Nederland, dat corporates en grotere mkb-bedrijven ondersteunt in het opzetten van nieuwe samenwerkingen met start- en scale-ups.

 

Aanjagen van innovatie

De publieksprijs – voor de beste startup met een opvallende samenwerking – ging dit jaar naar PATS Drones, voor hun samenwerking met tuinbouwbedrijf Koppert Cress. De prijzen werden uitgereikt door VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. ‘De samenwerking tussen veelbelovende start-ups en gerenommeerde corporate bedrijven is een belangrijke motor voor onze economie en voor het aanjagen van innovatie in Nederland. Fantastisch om vandaag zoveel innovatieve en energieke ondernemers te zien. Hier mogen we in Nederland ontzettend trots op zijn’, aldus Thijssen.

 

Drones tegen plaaginsecten

KPN, dat in Nederland voorop loopt in het samenwerken met startups, onderscheidde zich door de strategische relevantie en maatschappelijke impact van hun samenwerking met OPT/NET. Met software helpt deze startup sinds 2018 telecombedrijven bij het beheren en onderhouden van ict- en telecomnetwerken. Winnaar van de publieksprijs PATS Drones ontwikkelt kleine drones om plaaginsecten effectief en zonder chemische gewasbescherming te bestrijden. Samen met Koppert Cress is het bedrijf een samenwerking gestart om gewassen op een duurzame manier te beschermen tegen mottenplagen. De combinatie van duurzaam ondernemerschap en technologische innovatie was doorslaggevend voor het in de wacht slepen van de publieksprijs.

 

CoSta

Corporate bedrijven zijn voor startups vaak lastig te benaderen. Onder leiding van voorzitter Harry van Dorenmalen brengt CoSta (Corporates en Startups) beiden met elkaar in verbinding. Het doel is het creëren van win-win situaties voor zowel corporates als startups. Voor meer informatie: Kasper Buiting, Program Manager CoSta, 070-3490377, buiting@vnoncw-mkb.nl.