Vera Tax (PvdA): 'De actualiteiten laten ons weer zien hoe belangrijk Europa is'

25-11-2021

Op 9 mei dit jaar werd de Conferentie over de Toekomst van Europa afgetrapt. De Conferentie heeft tot doel om zoveel mogelijk EU-burgers hun ideeën voor de toekomst van Europa te laten delen. Dat mag gaan over belangrijke beleidsterreinen zoals economie, klimaat of migratie, maar ook over hoe de Europese instellingen en de lidstaten met elkaar samenwerken. Alle ideeën worden gebundeld en in het voorjaar van 2022 verwerkt tot concrete voorstellen.

 

Toch zou het best kunnen dat u hier nog niet eerder van gehoord heeft en dat is ontzettend jammer. De actualiteiten laten ons weer zien hoe belangrijk Europa is. De uitholling van de rechtsstaat in Polen en Hongarije, de aanhoudende loonkloof tussen mannen en vrouwen en de enorme uitdaging van klimaatverandering die we alleen gezamenlijk kunnen aanpakken. Allemaal ontwikkelingen waar Europese antwoorden op moeten komen.

 

De Conferentie is naar mijn idee een mooie kans om de Europese Unie in de spotlight te zetten en Europeanen te laten meedenken over onze gezamenlijk toekomst. Voor mij staat dan ook met stip op nummer 1 de mening van Europeanen. De ideeën van politici kennen we inmiddels wel. Tijdens de Conferentie ben ik actief in de werkgroep over klimaat en milieu. Ik zet mij in voor een transparante en toegankelijke Conferentie, zodat we Europa samen socialer en groener kunnen maken.

 

Europa is terecht koploper als het gaat om de aanpak van klimaatverandering. We hebben als EU afgesproken dat we de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55% verminderd moeten hebben ten opzichte van 1990. Maar om de energietransitie eerlijk te laten verlopen is het belangrijk dat we goed luisteren naar burgers, ondernemers, boeren, mensenrechtenorganisaties en lokale overheden en niemand in de steek laten. Ik hoop dat de Conferentie ons hierbij gaat helpen.

 

Vera Tax

Europarlementariër namens de PvdA en lid van de delegatie bij de Conferentie over de Toekomst van Europa

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.